Варна 21°
fallback
Начало
13:59 | 3 март 2014
Обновен: 15:34 | 7 октомври 2024

Бан Ки-мун призова Русия към въздържание, по повод Украйна

Бан Ки-мун призова Русия към въздържание, по повод Украйна

По материала работи: Златина Добрева

Днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Русия да избягва действия, които могат да влошат ситуацията в Украйна. „Призовавам Русия да се въздържа от всякакви действия и реторика, които може да доведат до допълнително ескалиране на ситуацията”, каза Бан, преди да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. Той призова за възстановяване на спокойствието и незабавното успокояване на ситуацията чрез диалог.

Украинската криза е най-лошата в Европа след падането на Берлинската стена и сега дипломацията е от жизнена необходимост за предотвратяването на военна ескалация, заяви външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Интервенцията на Русия означава, че „заплахата от разделение на Европа отново става реална”, каза Щайнмайер, след като пристигна на извънредната среща на министрите на външните работи на страните от ЕС. „Сега обаче е време за дипломация. Дипломацията не означава слабост, а е по-необходима от всякога, за да се предотврати това да се окажем въвлечени в пропастта на военната ескалация”, каза той.

Министърът на външните работи на Великобритания Уилям Хейг пристигна в Киев, за да обсъди оказването на помощ на Украйна, необходима за икономическото възстановяване на страната. Това подчерта британският министър по време на среща с утвърдения от Върховната Рада премиер Арсений Яценюк, съобщи пресслужбата на правителството на Украйна.

По думите на Хейг, Обединеното кралство е повдигнало въпроса за Украйна в Съвета за сигурност на ООН. „Днес ЕС също ще обозначи своите позиция, мерки и предложения”, добави той. Министърът отбеляза, че представителите на Великобритания имат за цел да уверят, че дипломатическите канали са отворени.

Яценюк от своя страна е подчертал, че задачата на украинското правителство в момента е разрешаването на политическата и икономическа криза.

„Ключовият проблем за Украйна днес е въпросът за сигурността, а именно сигурността в Крим. Правителството и изпълняващият длъжността президент контролират ситуацията. Правим всичко възможно за преодоляването на проблемите”, подчерта премиерът.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че все още не е твърде късно за мирно разрешаване на украинската криза заяви нейният говорител.

„Все още не е твърде късно за мирно разрешаване на кризата посредством политически средства”, заяви говорителят Щефен Зиберт, като призова Москва да се откаже от разполагането на военни части.

„Несъмнено президентът Путин има напълно различно виждане за ситуацията и събитията в Крим от германското правителство и нашите западни партньори”, заяви Зиберт.

Президентът на САЩ Барак Обама и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заявиха, че действията на Русия на територията на Крим са неприемливи.

Обама и Камерън са предупредили президента на Русия Владимир Путин, че ако руските войски не се върнат в базите си в Крим в следващите няколко часа, Русия ще се изправи пред „съществени загуби”.

Освен това, Обама е провел телефонен разговор с Путин, в който се е опитал да го разубеди от плановете да изпрати войски в Украйна.

Ситуацията в Украйна се усложни, след като Русия започна да засилва военното си присъствие на Кримския полуостров, където Руският флот има разположени бази.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback