IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Начало
06:58 | 6 март 2014
Обновен: 04:36 | 6 октомври 2024

ЕС замрази авоарите на Янукович

ЕС замрази авоарите на Янукович

По материала работи: Златина Добрева
ЕС замрази авоарите на Янукович

Европейският съюз съобщи, че замразява авоарите на 18 души, заподозрени в злоупотреби с украински държавни средства, включително и на сваления президент Виктор Янукович, който избяга от Киев миналия месец, съобщава ДПА.
Според Асошиейтед прес в списъка на лицата, които са обект на санкциите, фигурират най-близките сътрудници на Янукович, включително бившият вътрешен министър, министърът на правосъдието, главният прокурор, ръководителят на службите за сигурност и синът на Янукович. В списъка присъстват също бившият премиер Микола Азаров и неговият син, посочва БТА.
Лидерите на ЕС се събират на извънредна среща по-късно днес в Брюксел, на която се очаква да обмислят възможни действия срещу Русия заради действията й по отношение на кризата в Украйна, посочва ДПА.
"За първи път от много години в Европа имаме усещането за реална заплаха за нашата стабилност и дори за мира на този континент", заяви пред журналисти вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Това ще бъде първото за годината заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС.
Очаква се преди началото на заседанието те да се срещнат с украинския премиер Арсений Яценюк.
Предвижда се срещата на европейските ръководители да продължи около пет часа, в които да бъде постигнато решение за начините, по които ЕС да подпомогне успокояването на обстановката в Украйна, посочват БТА и darik.
В навечерието на днешната среща Европейската комисия изготви предложение за предоставянето на над 11 милиарда евро помощ за Киев. Сред предложените от комисията мерки са също укрепването на украинската икономика, подпомагането на политическите реформи, инвестиции в газопреносната мрежа, облекчаването на визовия режим за украински граждани.
Председателят на Европейския парламент и водачите на политическите групи в ЕП също ще разговарят днес с Яценюк. Украинският премиер ще бъде приет следобед и от генералния секретар на НАТО.

Коментари

Новини Варна