IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
11:27 | 8 март 2014
Обновен: 05:27 | 6 октомври 2024

7 жени умират на ден в ЕС вследствие на домашно насилие

7 жени умират на ден в ЕС вследствие на домашно насилие

По материала работи: Златина Добрева
7 жени умират на ден в ЕС вследствие на домашно насилие

Седем жени на ден умират в ЕС вследствие на домашно насилие - тези данни бяха представени на обсъждане за борбата срещу насилието над жените, организирано от евродепутата Антония Първанова. Според данните между 20 и 25% от жените в зряла възраст стават жертва на физическо насилие, като в повече от 10% от случаите става дума за сексуално насилие. Данните показват, че над 45% от жените стават обект на насилие през живота си.
Всеизвестен е проблемът, че в голяма част от страните-членки насилието срещу жени, особено в семейството, се смята за табу за органите на реда и това са вътрешни отношения, в които не трябва да се намесват, обясни Първанова, цитирана от darik.
„Също така няма единна дефиниция, няма единна регулация и ако един мъж набие друг мъж на улицата, това си е престъпление, зависи колко силно ще го нарани. Но ако един мъж нарани една жена, особено ако е в интимни отношения или са съпрузи, това няма да попадне под ударите на закона. Спомням си цитираната многократно съдебна практика в България, когато един мъж бива съден заради това, че е тежко наранил жена си и й посегнал, като й е причинил тежка телесна повреда и когато съдията го пита защо е направил това и дали съжалява, той му отговаря: „Ама тя ми е жена". Той дори не разбира, че няма право да направи това", допълни Първанова.
Според доклада вследствие на икономическата криза насилието над жени се е увеличило, като изследователите смятат, че мъжете стават по-склонни да посегнат на женския пол в следствие на „чувство на неудовлетвореност" след загуба на работата си.

Коментари

Новини Варна