IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
08:24 | 21 април 2014
Обновен: 03:54 | 6 октомври 2024

Сирия се готви за президентски избори

Сирия се готви за президентски избори

По материала работи: Златина Добрева
Сирия се готви за президентски избори

От днес в Сирия започва регистрацията на кандидати за президент на страната и с това стартира предизборната кампания в размирната страна. За първи път в историята няколко кандидати могат да подадат заявления за участие в изборите. Гласуването трябва да се проведе не по-късно от 17 юли, когато изтича вторият мандат на Башар Асад. Точната дата ще бъде определена от парламента. Правилото за не повече от два последователни 7-годишни мандата ще влезе в сила от тези избори. Пред сегашния президент няма законови пречки да се кандидатира за трети път. По-рано самият Асад обяви, че единствено народът ще реши, дали той да продължи управлението.

Другата страна в кървавия конфликт, който продължава повече от три години- официалната сирийска опозиция, обаче, не е доволна от закона за изборите и настоява кандидатурата на Асад да бъде оттеглена. Сирийските власти изключват възмжността за отмяна или отлагането на гласуването. Експертите, обаче, се опасяват, че нестихващите размирици в страната може да попречат на нормалното провеждане на изборите.

Само преди месеци Международната общност уличи режима в Сирия в употребата на химическо оръжие, в следствие на което са загинали хиляди невинни граждани. Въпреки че по-голямата част от оръжието бе иззето от страната, в навечерието на президентската кампания се появиха и нови твърдения, според които властта в Дамаск продължава с използването му.

„Няколко елемента подхранват подозренията, но все още не разполагаме с конкретни доказателства. Със сигурност знам, че този режим показа какви ужасни средства може да използва и в същото време демонстрира отказ от какъвто и да било политически преход.”, заяви френският президент Франсоа Оланд.

80% от химическото оръжие на Сирия е изнесено и унищожено, обявиха от Организацията за забрана на химическите оръжия и ООН. Организациите прогнозират, че ако темповете се запазят, то Сирия трябва да успее да спази крайния срок за предаване на всички свои декларирани химически агенти, 27 април.

Коментари

Новини Варна