IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
12:05 | 3 май 2014
Обновен: 20:30 | 1 октомври 2024

Властите предварително знаели, че се подготвят масови безредици в Одеса

Властите предварително знаели, че се подготвят масови безредици в Одеса

По материала работи: Златина Добрева
Властите предварително знаели, че се подготвят масови безредици в Одеса


Украинските власти са знаели, че се подготвят масови безредици в Одеса, но не са взели необходимите мерки, за да ги предотвратят. Това заяви за Дарик Валентин Кирязов, главен редактор на списание „Българите в Украйна”.

Редакцията на списанието се намира на същата улица, на която се намира и Домът на профсъюзите, в който вчера избухна пожар. По последни данни над 40 души са загинали и 200 са ранени. Главният редактор на списанието Валентин Кирязов разказа, че по време на вчерашните сблъсъци в Одеса, е трябвало да има футболен мач и първоначално хората си мислели, че това са поредните демонстрации от страна на запалянковците.

„Ние разбрахме, че се сблъскват запалянковци на единия отбор и на другия. А то се оказа, че това беше само прикритие. Някои от тези тайни хора, които организират тази работа, и от едната, и от другата страна, просто използваха този футболен мач като повод и стана тази огромна трагедия”, заяви той.

По думите му загиналите са много повече, от това, което местните медии съобщават, а органите на реда умишлено крият броя на загиналите. „Ужасна работа, защото подпалиха сградата на областните профсъюзни организации и там загинаха хора. Крият тази информация. Някои се хвърлиха от третия етаж, но се разбиха, други се задушиха от липса на кислород”, обясни Кирязов.

Журналистът допълни, че ранени българи няма. „Ранени българи няма, българите изобщо не участват. Това е наша украинска работа. Ние сме граждани на Украйна, но понеже въпросът е национален, ние се дистанцираме от това”, посочи той.

Пред Дарик зам.-председателят на Асоциацията на българите в Украйна Светлана Драгнева разказа, че в днешния ден  хора по улиците на Одеса почти няма. „Има, разбира се, паника. Хората не излизат в центъра на града. Иначе градският транспорт работи, магазините работят. Основната част от гражданите на Одеса са изобщо против всички тези акции. Те са за мирно разрешаване на въпроса”, заяви тя.

Коментари

Новини Варна