IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
13:49 | 14 юли 2014
Обновен: 11:40 | 2 октомври 2024

Завърта се балетната олимпиада

Завърта се балетната олимпиада

По материала работи: Юлиян Атанасов
Завърта се балетната олимпиада


Когато се говори за Варна и културен живот, несъмнено една от емблемите на морската столица е Международният балетен конкурс. Започнал преди 50 г., в далечната вече 1964-та, устоял изпитанията на времето, днес този конкурс е не само най-старата в света проява от подобен род, но и ориентир, по който световният балет сверява часовници. Не е случайно това – на сцената на варненския Летен театър са се представяли най-големите светила в това трудно, но изключително грациозно и красиво изкуство. Организаторите с право са горди с този 50-годишен юбилей – иде реч за една сериозна традиция, която продължава напред във времето. Организатор на проявата е фондация „Международен балетен конкурс Варна“ в партньорство с община Варна и Министерството на културата. Патрон на конкурса е вицепрезидентът на Р. България Маргарита Попова. Медийна група „Черно море“ е сред основните медийни партньори на конкурса.
„Това е емблематична проява за нашия град, която се вписва изключително силно в кандидатурата на Варна за европейска столица на културата“, заяви на пресконференция вчера Илия Раев, един от учредителите на конкурса и член на УС на фондацията. В срещата с медиите взеха участие синът и дъщерята на създателя на конкурса проф. Емил Димитров – Димитър Димитров и Соня Димитрова.
„През годините през този конкурс са преминали повече от 2500 участници от 40 държави.Смело мога да заявя, че тази проява променя световния балет. По подобие на варненския конкурс по-късно бяха създадени фестивалите в Москва, Париж, Ню Йорк, Осака“, коментира Димитър Димитров.
„Познавам Емил Димитров повече от 40 г. Винаги ме е впечатлявала визията му за танца, както и желанието да събере на едно място балетисти, носители на мисията за красота, чар, грация, мир, все неща, които ни липсват в днешното динамично време. Проф. Димитров превърна Варна в крайъгълен камък и за аматьорите, и за професионалистите. Желая дълъг живот на балетния фестивал“, обяви Жил Фукс от Франция, един от учредителите на конкурса.
„Конкурсът прави разпознаваемо името на Варна като световна лятна столица на балета“, каза Антония Йовчева, директор на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“.
Фестивалът започва днес и ще премине до 30 юли в три състезателни тура. Първият тур – класическа хореография, ще продължи до 19 юли. Вторият – класическа и съвременна хореография – от 21 до 24 юли, а третият – от 26 до 27 юли. Финалът ще бъде галаконцерт на 29 юли, който ще бъде последван на 30 юли от супер галаконцерт „Среща на поколенията“, в който ще участват и носители на призове от предишни издания на конкурса. Тогава почитателите на танца ще могат да видят изпълненията на звездите Максимилиано Гера от Аржентина , Роландо Сарабия – Куба, Бруклин Мак, Денис Черевичко, Уитни Дженсън и Матиас Дингман от САЩ. България ще бъде представена от Александър Александров и Натали Братанова.

Коментари

Новини Варна