IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
13:30 | 2 октомври 2014
Обновен: 16:05 | 24 август 2024

14 000 българи страдат от болестта на Мона Лиза

14 000 българи страдат от болестта на Мона Лиза

По материала работи: Златина Добрева
14 000 българи страдат от болестта на Мона Лиза

Около 14 000 българи страдат от фамилна хиперхолестеролемия (ФХ), по-известна като болестта на Мона Лиза заради характерните белези на заболяването, които се наблюдават при Джокондата. Това обяви д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“ на среща с журналисти в курорта Златни пясъци. В нея участва и проф. Кийс Хьовинг, световноизвестен кардиолог и експерт по отношение на заболяването.
ФХ е високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведеният от организма холестерол. Отлаганията му в очите се откриват под формата на полукръгове, а по лицето се появяват жълтеникави образувания.
Данните сочат, че засегнатите от ФХ в света са около 35 млн. души. 90% от пациентите не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт.
Доказано е, че намаляването на LDL холестерола с 1 mmol/l води до редукция на годишния риск от инфаркт и инсулт с 20 пъти и на сърдечно-съдовата смъртност с 22%. Въпреки това НЗОК не реимбурсира медикаменти за намаляване на нивото на холестерола на хората с ФХ, а заплаща единствено за лечение на породените от него сърдечно-съдови усложнения, уточни д-р Попиванов.
Доц. Арман Постаджиян, секретар на Дружество на кардиолозите в България, уточни, че средно за Европа диагностицирането на пациенти с ФХ е между 1 и 5%, а в Холандия е около 80%. Ето защо страната ни ще използва холандската система за скрининг и диагностика на болестта на Мона Лиза. За постигане на по-голям обхват на двете програми дружеството ще работи съвместно с федерация „Български пациентски форум“ и ще се търси подкрепата и съдействието на общопрактикуващите лекари и здравните власти.
Председателят на федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров съобщи, че по тяхна инициатива през юни тази година за пръв път в България е проведен скрининг по отношение на ФХ. Обхванати са около 1200 души, като 90 от тях са били високорискови по отношение на заболяването и са насочени към кардиолог за допълнителни консултации и изследвания. Тревожните данни дават повод на пациентската организация и на кардиологичното дружество да продължат скрининга през следващата година в онези градове от страната, където според статистиката има по-голяма концентрация на кардиологични заболявания.
Проф. Кийс Хьовинг представи опита на Холандия в скрининга на ФХ, като уточни, че там от около 20 години се провежда целенасочена политика за ранно откриване на тези пациенти. Така например при каскадно скринингово проучване в Холандия са диагностицирани над 20 000 души с ФХ и при почти всички нивата на холестерола са намалени благодарение на медикаментозното лечение. Друга добра практика е назначаването на генетичен тест за наличието на болестта при всеки пациент с висок холестерол.

Коментари

Новини Варна