11 вида черноморски риби с търговско значение – масово консумирани и деликатесни от българското черноморско крайбрежие, станаха предмет на изследване от страна на екип на Медицинския университет във Варна. Сред подбраните видове са трицоната, каята, карагьозът, сафридът, хамсията, калканът и други. Изследванията на съдържанието, вида и количествата на мастните киселини в рибите са осъществени с помощта на газов хроматограф с масдетектор и на база на получените данни е направена оценка за тяхното качество като храна.Резултатите са показали, че чернокопът, трицоната, карагьозът, сафридът и калканът например имат много добре балансиран мастнокиселинен състав. Два вида от изследваните сладководни риби – толстолоб и дунавски шаран, също са показали много добри резултати по този показател.Като цяло нашите риби съдържат хранителни липиди с много високо качество - 60% са ненаситени, останалите 40% са наситени мастни киселини, като от ненаситените до 20% са омега-3 мастни киселини, съобщава гл. ас. д-р Албена Мерджанова, автор на дисертационния си труд. До момента не е правено подобно систематизирано проучване за качествения състав на български черноморски риби у нас. В неговите рамки е определена и енергийната стойност на 7 черноморски риби.Резултатите от проучването ще бъдат от полза на специалистите в областта на храненето и диететиката.
Ставри Таргов