IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Начало
09:42 | 1 юли 2014
Обновен: 17:09 | 1 октомври 2024

В „Аспарухово“ БЧК започва работа по адреси

В „Аспарухово“ БЧК започва работа по адреси

По материала работи: Юлиян Атанасов
В „Аспарухово“ БЧК започва работа по адреси

Преминаваме към нов етап от работата на организацията. Имаме изготвени списъци, тръгваме по адреси. Това обяви на пресконференция шефът на БЧК – Варна, Илия Раев. „Имаме точните адреси на пострадалите, знаем и кои хора са настанени в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“. С представители на общината от дирекция „Здравеопазване“ започваме работа по адреси във връзка с нуждите на хората“, каза Раев.
Той отбеляза, че е доволен от свършеното до момента от началото на бедствието в „Аспарухово“. „В добро взаимодействие работихме с НПО-та. Българският червен кръст реагира навреме, още първия ден на терен бяха изпратени 11 млади психолози, които започнаха работа с пострадалите. В нощта на бедствието бяхме на място с кмета Портних. Бяхме на най-страшното място, на ул. „Горна студена“, където колите идваха като кибритени клечки. Искам да отбележа, че много бърза бе и реакцията на ВМС – организирана бе военно-полева кухня за изхранване на доброволците. Всеки ден се приготвяха по 600 порции за тях. Появиха се много знайни и незнайни дарители – с облекло, инструменти, храна. На всички тях искам специално да благодаря. „Южен поток“ се включиха още първия ден, НЕК и „Булгарзгаз“ също помогнаха. Благодарение на създадената от БЧК организация разполагаме с пакети с хигиенни препарати, консервирани ястия, завивки, кърпи, бельо“, коментира Раев.
Все пак той не пропусна да отбележи, че в определени моменти е липсвала добра координация, тъй като освен доброволците на БЧК е имало много доброволци от НПО-та и групи хора, които са се самоорганизирали. „Позволих си да отстраня от терен една жена, която само вървеше насам-натам и раздаваше заповеди, не можа да ми каже нито от коя организация е, нито какво върши в момента. За сметка на това разплака няколко от нашите доброволци, държеше се грубо и арогантно“, уточни Илия Раев.
Той добави, че „Аспарухово“ се нуждае от още помощ, а индивидуалните доброволци намалели през последните дни, тъй като времето се стоплило за плаж.
Днес следобед трябва да бъдат освободени от митницата и два тира с помощи от Бурса. Шефът на БЧК – Варна, каза още, че в „Аспарухово“ са помагали и чужденци – работили са американци, сирийци, две испанки, по едно момче от Брюксел и Скопие. 20 деца от Варна пък по тяхна инициатива са събрали две касички дарителници пред верига за бързо хранене. До края на седмицата по 150 хляба на ден осигурява Младен Станев.
„Искам още да отбележа, че БЧК не отделя нищо за административни нужди от паричните помощи, които се набират. Има други организации, които от всяко левче заделят процент за административни нужди. При нас средствата отиват всичките в помощ на пострадалите. БЧК обаче не разпределя парите, прави го обществен съвет“, каза още Раев.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна