IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
15:02 | 2 януари 2014
Обновен: 22:18 | 19 септември 2024

Новият варненски митрополит обиколи епархията по празниците

Новият варненски митрополит обиколи епархията по празниците

По материала работи: Златина Добрева
Новият варненски митрополит обиколи епархията по празниците

Новият Варненски митрополит Йоан посети редица храмове в празничните дни след Рождество Христово. Обиколката на Негово Високопреосвещенство започна на 26 декември от Шумен. Там той отслужи Света Божествена литургия в храм “Свето Възнесение Господне“ в града.
На следващия – Стефановден, Варненският митрополит посети храм “Свети Иван Рилски“ в  Търговище. Там дядо Йоан се срещна с десетки миряни, дошли, за да се запознаят с новия архиерей и получат благословението му.
По време на службата дядо Йоан призова да запазим мира вътре в нас, родината си и по света. По-нататък в проповедта си той припомни призива на Господ Иисус Христос да правим добро на онези, които ни мразят и да обичаме дори враговете си, като поясни, че така ще постигнем хармония със себе си и с околните.
В края на службата новият Варненски и великопреславски митрополит заяви, че се чувства развълнуван да води службата в Търговище, спазвайки традицията, положена от митрополит Кирил да бъде в града на третия ден от Рождество Христово.
На 28 декември 2013 г., дядо Йоан почете паметта на 20 000 Свети мъченици, изгорени в Никомидия. Негово Високопреосвещенство отслужи Света Божествена литургия в храм “Свето Благовещение“ в Провадия.
В първата неделя след Рождество Христово Варненският и великопреславски митрополит отслужи литургия в храм ”Свети Георги” в Добрич. В нея взеха участие и всички свещеници от православните храмове в областта. Пред миряни дядо Йоан отново призова за единство. Владиката призова за въвеждане на вероучение в училищната програма. По повод последните скандали, които разтресоха родната църква, той заяви, че дисциплинарни мерки ще се приложат там, където е нужно.

Коментари

Новини Варна