IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
11:34 | 12 февруари 2014
Обновен: 12:52 | 7 септември 2024

Приеха бюджета на община Варна

Приеха бюджета на община Варна

По материала работи: Златина Добрева
Приеха бюджета на община Варна

Бюджетът на община Варна бе приет във финансова рамка от 222 070 000 лв. Това стана по време на 28-мото заседание на местния парламент с гласовете на 32-ма съветници. 8 от местните народни избраници, предимно от групата на БСП, гласуваха против приемането на бюджета, а един съветник се въздържа да даде своя вот.
В дебатите по-рано оптимизъм към реализацията на приходната и неприходната част на бюджета изрази зам.-председателят на Общинския съвет и шеф на групата на СДС – ДА д-р Янко Станев. Според неговите думи икономиката на града е започнала да се съвзема.
Председателят на финансовата комисия и шеф на групата съветници от ГЕРБ Тодор Балабанов също подкрепи бюджета. Той изтъкна, че приходната част на общинската финансова рамка за 2014 г. е била увеличена с 10 млн. лв. спрямо същата за 2013 г. Основните приоритети в бюджета са образование, социална политика, здравеопазване и др. Капиталовата програма възлиза на 35 млн.лв., което е една доста амбициозна цифра, призна Балабанов. Администрацията на кмета Иван Портних очаква през 2014 г. да усвои 290 млн. лв. по европейски проекти и програми. В подкрепа на бюджета се обявиха и от политическа партия „Движение Нашият град”.
Очаквано единствени критици на общинската финансова рамка бяха от опозицията в местния парламент в лицето на групата съветници от БСП. Шефката на Градския съвет на столетницата д-р Лидия Петкова и съветникът с най-дългогодишен стаж в местния парламент Пламен Начков изказаха резерви във връзка със средствата, предвидени за здравеопазване. Начков разкритикува и заложените 5 млн.лв. приходи от собственост, които според него няма как да бъдат реализирани.
В отговор кметът Иван Портних заяви, че бюджетът дава гаранции, че в рамките на следващата година в община Варна ще постъпят милиони европейски средства, включително в сферата на здравеопазването. „Ясно е за всички, че новата администрация ще търси позициониране, за да се реализират секторните политики и приоритети,“ добави градоначалникът. Той заяви още, че във общинската финансова рамка за 2014 г. са предвидени достатъчно буфери. „Пилеенето на пари в община Варна приключи!“, категоричен бе Портних.

Коментари

Новини Варна