IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
10:25 | 25 февруари 2014
Обновен: 00:00 | 14 септември 2024

Варненски ученици разбиха конкуренцията в Харвард

Варненски ученици разбиха конкуренцията в Харвард

По материала работи: Златина Добрева
Варненски ученици разбиха конкуренцията в Харвард

Ученици от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ - Варна, са сред 40-те най-добре представили се на международно математическо състезание на американските университети в Бостън. Престижната надпревара The Harvard-MIT Mathematics Tournament се проведе в събота и в нея участваха 800 ученици от цял свят. От тях бяха излъчени 40-те най-добри, като сред тях са и 6 души от отбора по математика на МГ - Варна, съобщи за „Черно море“ диркеторът на гимназията Павлин Петков. „Децата се справиха чудесно“, коментира той и добави, че конкуренцията е била на най-високо ниво. Петков посочи, че престижното състезание се провежда от 15 години и за пръв път в него участва отбор от България. Също тази година варненците са били и единствените ученици от Европа. Децата са борили конкуренцията в индивидуални и отборни състезания. На базата на всички резултати се излъчили групите от най-добре представилите се млади математици, като няма класиране по места, обясни Петков.
Припомняме, учениците от Варна бяха поканени в престижната надпревара още преди няколко месеца. Те обаче не вярваха, че ще имат шанса да покажат знанията си, тъй като не можеха да си позволят разходите за транспорт и престой. Наскоро обаче средствата бяха събрани благодарение на фондация „Америка за България”, бизнесмени и частна фирма. Варненските ученици участваха направо във втория кръг на състезанието. Това не е първият път, в който даровитите деца получават финансова подкрепа, за да участват в световно известни надпревари и форуми. През ноември отборът бе поканен и на математическо състезание в Принстънския университет, като спечели една от десетте награди. За да се осъществи заминаването на младите математици тогава, една част от сумата бе осигурена от община Варна. През 2013 г. възпитаници на Математическата гимназия участваха в конференция на НАСА в Сан Диего. Това бе възможно след кампанията по набиране на средства. Нужната сума от 60 000 лв. бе събрана благодарение на община Варна, фирми, организации и физически лица, откликнали и заявили желание да помогнат. Варненските ученици бяха поканени на форума, тъй като спечелили две първи места в конкурс на НАСА.

Деница Литарска

Коментари

Новини Варна