IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Начало
14:26 | 20 март 2014
Обновен: 21:15 | 2 октомври 2024

90 на сто от студентите пишат некадърни автобиографии

90 на сто от студентите пишат некадърни автобиографии

По материала работи: Златина Добрева
90 на сто от студентите пишат некадърни автобиографии

80-90% от студените, които кандидатстват за работа, изпращат немарливо подготвени CV-та. Това е и основната причина да не се допускат до интервю. Най-често грешките са при правописа, оформлението и избирането на неподходящи снимки. Това съобщи Светлозар Петров, управител на сайт за кариерно развитие. По думите му студентите знаят как се подготвя правилно автобиография, но подхождат немарливо, понеже не разбират важността на този документ. Петров коментира, че напоследък български студенти в чужбина търсят работа или стаж у нас. „Интересът се поражда от това, че тези, които искат да се приберат в страната, първо проверяват какъв е бизнесът тук. Също и студентите, които се колебаят дали да се върнат, проучват какво е състоянието на пазара на труда“, обясни Петров.
Той коментира, че във Варна се е увеличило търсенето на кадри в сферата на услугите. За сметка на това набирането на инженери драстично намалява, което според него е знак за влошеното състояние на икономиката. В национален мащаб има недостиг на IT специалисти и на служители в сферата на дистанционното обслужване на клиенти.
Иначе днес минималните изисквания за работа към кандидатите включват компютърна грамотност и владеенето на езици. Работодателите обръщат внимание на поведението на кандидата, желанието му за учене или работа в екип.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна