IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
09:22 | 1 април 2014
Обновен: 15:52 | 2 октомври 2024

Министър Клисарова: Очакваме 22 000 петокласници на целодневно обучение от септември

Министър Клисарова: Очакваме 22 000 петокласници на целодневно обучение от септември

По материала работи: Златина Добрева
Министър Клисарова: Очакваме 22 000 петокласници на целодневно обучение от септември

Около 22 000 петокласници се очаква да преминат в целодневна форма на обучение от следващата учебна година. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. „Тенденцията е до VII клас поетапно децата да могат да са на целодневно обучение. Подчертавам, че това не е задължително, а е по желание. Има родители, които смятат, че вкъщи в домашни условия учениците се справят по-добре“, коментира министърът. По думите й в по-малките населени места и в училищата, които се намират в периферията на градовете, има условия за целодневно обучение. Затруднение с материланата база в това отношение имат школа във Варна, Пловдив и София. „Средствата са отделени. За един петокласник се плаща по 520 лв.“, посочи Клисарова.
Тя коментира и Стратегията за висшето образование на МОН. По думите й акцент в нея е връзката между образованието и бизнеса. „Много е важно първото работно място. Ако всеки млад човек знае, че може да си намери работа, то тогава той ще е мотивиран да учи в България“, заяви министърът. Тя посочи, че според стратегията тенденцията е 20% от субсидията на университетите да зависи от предлаганото от тях качество.
Министърът обяви, че вече е готова новата система за оценка и акредитация на висшите учебни заведения. Очква се тя да бъде обсъдена от Съвета на ректорите и до 2 седмици да бъде разгледана от Министерския съвет. Ако бъде одобрена, може да стартира от следващата година. По думите на Клисарова режимите за акредитация ще бъдат облекчени. Тя посочи още, че критериите за оценка са 11. Сред тях са учебният процес, брой публикации и професионална реализизация на завършилите студенти. „Не бива и държавата, и студенти, и родители да инвестират там, където в следващите години няма шанс да се реализират“, обясни министърът.
Тя коментира и все още неприетия закон за средното образование. „Който и закон да влезе в сила, няма как изведнъж да се променят нещата“, заяви Клисарова. „Освен експертите трябва да чуем учителите и родителите. Трябва да говорим с преподавателите както от големите училища, така и с тези от малките, от отдалечените места. Този закон трябва да е за всички. Трябва да се погрижим за основната, за масовата среда, да осигурим качество и равен достъп за всики ученици“, заяви министърът. По думите й едва след приемането на закона могат да се напишат нови учебници. Причината е, че в момента съдържанието на много от тях е трудноразбираемо.

Коментари

Новини Варна