IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
10:09 | 9 април 2014
Обновен: 00:50 | 6 октомври 2024

Ръкопис на 100 години разкрива моряшки послания

Ръкопис на 100 години разкрива моряшки послания

По материала работи: Златина Добрева
Ръкопис на 100 години разкрива моряшки послания

Споменик на българските моряци ще бъде представен във Военноморския музей утре от 16 часа. Ръкописът има над 100-годишна истоия, като е писан в периода 1900 – 1915 г. В него има песни, стихотворения, пожелания, афоризми... В 500-те му страници своя почерк са оставили моряци, които по това време са учили във Военноморското училище във Варна и в Минно-огнярното училище в Русе. Споменикът ще бъде изваден от фонда на музея и показан пред публика за първи път. Представянето е част от поредицата „Тайнствените ръкописи“ на Центъра за иновации и развитие към Икономическия университе във Варна. Огранизацията на събитието е поверена на няколко студенти от учебното заведение. Сред тях е Биляна Карамфилова. За да разбере повече за ръкописа, заедно с колегите си тя е потърсила информация в Регионалния държавен архив във Велико Търново. „Сборникът е на ученик от Минно-огнярното училище – Свтослав Цокев. Той е попълван от моряците, които са се срещали на различни кораби“, разказа тя. „По страниците има най-разнообразни произведения. Песни на италиански, руски, испански, военни маршове, поезия и проза. Най-често цитираните български автори са Вазов, Ботев, Каравелов“, добави Биляна.
Моряшкият сборник е вторият текст, който се представя в поредицата „Тайнствените ръкописи“. Нейното начало бе поставено в средата на март с ръкопис на Георги Сава Раковски от 1866 г.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна