IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
13:15 | 1 май 2014
Обновен: 17:18 | 4 септември 2024

100 000 души посетиха„Тол Шипс”

100 000 души посетиха„Тол Шипс”

По материала работи: Златина Добрева
100 000 души посетиха„Тол Шипс”

100 000 души се стекоха на Пристанище Варна, за да разгледат отворените за посещение ветроходи-участници в регата SCF Black Sea Tall Ships 2014, на която морската столица е домакин до 3 май. Сред тях има немалко туристи от Русия и Румъния. Най-голям е интересът към ветроходните гиганти от клас А - руските „Мир”, „Крузенщерн”,  „Надежда”  и „Седов”.  Не по-малко са желаещите да се качат на борда и на румънския военен кораб „Мирча” и пакистанския „Рах Навар”.
Вторият ден от регатата се превърна в истински празник . Слънчевото време доведе хиляди край морето. Дълги опашки от хора се изиват пред корабите, като търпеливо изчакват реда си, за да се качат на борда.  Посетителите имат възможността да се снимат на паубите и да вземат печат от всеки кораб.
„Страхотно, „Мир” е първият кораб, на който се качихме, сега продължаваме разходката. Децата са много впечатлени, получиха и печати на ръчичките, много са доволни”, разказа с усмивка майката Диана Григорова.
„За пръв път се качвам на кораб и много ми харесва”, призна Ивелина Николова, която бе на посещение на „Мир” заедно със съпруга и двете си деца. „Идваме от Провадия и искахме да съчетаем идването си във Варна, за да можем да посетим ветроходите”, обясни развълнуваната майка.
„На руля е много добре”, добави 10-годишната Дани, която се снима с по-малкия си брат на руля на „Мир”.
На посещение бе и 92-годишният моряк Иванко Антонов, който призна, че е плавал дълги години, но за пръв път има възможността да види и да се качи на борда на ветроходи от клас „А”.
„Много ни харесва регата „Тол Шипс”, аз бях на посещение и на предното гостуване на корабите през 2010 година. Пожелаваме си да има по-често такива събития във Варна”, заяви един от посетителите.
Програмата на регатата продължава с парад на екипажите. Той тръгва в 17ч. от Пристанище Варна, минава през ул. „Преслав”, бул. „Мария Луиза”, бул. „Сливница”. Малко преди Шадраваните ги посреща Духовият оркестър на Военноморските сили, който ще ги съпровожда до сцената на входа на Морската градина. Преди това обаче, пред общината, за екипажите е подготвено изпълнение на ученически музикални формации и мажоретки.
Крайната му точка е входа на Морската градина до Фестивален и конгресен център.
Там  победителите от днешните спортни състезания между екипажите ще бъдат наградени от кмета на града Иван Портних в 18 часа.

Коментари

Новини Варна