Варна 20°
fallback
Начало
08:26 | 20 юни 2014
Обновен: 18:21 | 5 октомври 2024

10 са жертвите в "Аспарухово", трима са в неизвестност

10 са жертвите в "Аспарухово", трима са в неизвестност

По материала работи: Златина Добрева

10 са жертвите в "Аспарухово", от които две деца.

Рано сутринта министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи, че в неизвестност остават трима души. Ситуацията в цялата страна е тежка. В Добрич има двама загинали. Тежко е и положението във Велико Търново, нивото на река Янтра е високо. Навсякъде действат екипите, каза още на брифинг Йовчев, който в момента е в бедстващия варненски квартал.От думите му стана ясно, че към момента няма нужда от евакуация на хората в "Аспарухово". Приливната вълна се е образувала от събирането на водите от дъждовете, за кратко са паднали много големи количества валежи и това е причинило потопа.Към момента няма риск да се повтори сценарият от снощи. Задействана е системата за предупреждение и хора дежурят и следят нивото на водата. При нужда ще бъде извършена евакуация, каза още вицепремиерът.

Очаква се премиерът Орешарски да пристигне в "Аспарухово".

Лелята трябва да прибере 7-годишното, което се спаси от потопа

7-годишното дете, което е настанено по социални причини само в болницата "Св. Анна", ще бъде прибрано от роднини. То е прието в детска хирургия в стабилно състояние. Майката на детето е в чужбина, а за бащата няма данни, от болницата са успели да се свържат с лелята.„При него денонощно има човек от болницата. Очаква се при него да пристигне леля му”, съобщи д-р Петров пред агенция "Черно море".

 

9 души са потърсили помощ в Спешния център

9 души от "Аспарухово" са потърсили помощ в Спешния център на МБАЛ „Св. Анна“ след потопа, съобщиха от здравното заведение за общинския кризисен щаб. Четирима са пристигнали на собствен ход, с разкъсано контузни рани. Петима са докарани от „Гражданска защита“ – мъж и жена с множество наранявания, 15-годишно дете със съчетана травма и 18-годишно момиче.

Междувременно около 2 ч. тази сутрин е получен сигнал за наводнения в сутеренните етажи на МБАЛ „Св. Анна“ и МБАЛ „Св. Марина“. На място са изпратени екипи за отводняване, съобщиха от кризисния център в община Варна.

 

Осигурени са места за временен подслон за аспаруховци в СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова"

Осигурени са места за временен подслон на хора, пострадали от бедствието в "Аспарухово" в СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова“, има готовност в помещенията да бъдат настанени до 40 души, информират още от кризисния щаб към Общината. До 1 часа тази сутрин никой не е потърсил помощ за подслоняване.

Техника на ВиК, "Хидросторой", "Инжстрой", както и екипи на поделение „Родни балкани“ работят по разчистване на калта, заляла квартала. Районът продължава да бъде без ток, заради мерките за безопасност, съобщи Пейчо Пейчев, зам.-кмет на общината. Пожарникари отводняват помещения, на терен са и екипи на енергото, които извършват обходи за поетапно захранване с електричество. Всички подстанции в града работят и са под напрежение, единствено изводите, които захранват "Аспарухово", са изключени превантивно, обясниха от "Енерго Про".

Екип на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ разчиства с паяк закъсали автомобили от центъра към Морската гимназия.

 

Таксиметрова фирма предлага безплатен превоз за бедстващите

Варненска таксиметрова фирма обяви готовност да превозва хора от бедстващия район "Аспарухово" до домовете на техни близки и роднини в града. Информацията е подадена на телефона на оперативния дежурен в общината. Всеки, който има нужта от транспорт, може да потърси таксиметровите коли на тел. 052 666 666.

Автор на статията:
Златина Добрева
0 коментара
fallback
fallback