IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 30°
Начало
14:18 | 24 януари 2014
Обновен: 19:47 | 3 юли 2024

В училищата ще обучават по 9 нови професии

В училищата ще обучават по 9 нови професии

По материала работи: Златина Добрева
В училищата ще обучават по 9 нови професии

Предложение за обучение по 9 нови професии в училища във Варна и областта е включено в държавния план-прием за учебната 2014/2015 г. Той бе представен днес на заседание на постоянната комисия по заетост към областния съвет за развитие.
Предложените нови професионални паралелки в училища във Варна са 4. Учениците ще могат да се обучават по професиите техник-реставратор в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“, техник на прецизна техника в Професионалната техническа гимназия, техник-технолог по експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. Менделеев“ и куриер във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“.
В СОУ „Христо Ботев“ в село Ветрино има предложение за обучение по професия организатор на интернет приложения. „Надявам се с разкриването на новата професия децата от Ветрино да останат да работят в родното си място, като получат модерно образование“, коментира началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. Още едно предложение за разкриване на нова професия е направено от същото училище – за агроеколог.
В СОУ „Васил Левски“ в Девня от следващата учебна година пък ще стартира обучение по професия дизайнер. Растиеневъдство пък ще се изучава в СОУ „Назъм Хикмет“ в село Медовец, община Дългопол. Професия куриер е предложено да се разкрие в Професионалната гимназия по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм „Цар Сиемон Велики“ в Провадия.
Предложенията за разкриване на професионални паралелки са направени от директорите на училищата. Те са съгласувани с потребностите на пазара на труда и с партньорството на бизнеса в отделните общини, като работодателите поемат ангажимент за осигуряване на гаранция на работни места след завършването на учениците, обясни Венцеслава Генова.
Зам.-областният управител Димитър Чутурков посочи, че идеята е да се готвят кадри за нуждите на икономиката на отделните общини, като се спре обезлюдяването на малките населени места. Той посочи още, че целта е да се постигне баланс между обучените кадри и потребностите на работодателите.
Генова коментира, че предложенията за разкриване на нови професионални паралелки, направени от директорите, са подкрепени с гаранции, че училищата разполагат с нужната за това материална база и учители. Към предложенията подкрепа са оказали и отделни структури на бизнеса.
Както „Черно море“ писа, Венцеслава Генова проведе срещи с кметовете на общините в областта, на които присъстваха и представители на бизнеса. Целта бе да се разбере какви са нуждите на работодателите в отделните общини и план-приемът за следващата учебна година да бъде съобразен с тях.


Почти 7000 ученици завършват VII клас тази година във Варненско

6931 ученици във Варна и областта ще завършат седми клас тази година. Във Варна седмокласниците са 2733, а в областта – 4198. Учениците, които тази година са в осми клас в областта, са 1267, а във Варна – 373. Данните съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. През учебната 2014/2015 г. седмокласниците в областта ще бъдат разпределени в 59 профилирани и 48 професионални паралелки. За осмокласниците ще има 61 паралелки, като от тях 45 ще са професионални. В община Варна са обявени общо 104 паралелки за прием в осми клас, а за в девети – 26.
В сравнение с предходната година през тази се наблюдава увеличение на броя на завършващите. Седмокласниците са със 121 повече от предната година, а осмокласниците с 49.

Деница Литарска

Коментари

Новини Варна