IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
10:10 | 29 януари 2014
Обновен: 00:32 | 3 юли 2024

Бездомниците търсят топлина в храмовете

Бездомниците търсят топлина в храмовете

По материала работи: Златина Добрева
Бездомниците търсят топлина в храмовете

Бездомници търсят подслон и топла храна през ледените януарски дни в храмовете в морската столица. „Помагаме на хората с каквото можем. Допреди няколко дни времето беше прекрасно, но през последните няколко дни все повече хора търсят помощ, за да оцелеят. Социалната ни кухня дава топъл обяд на повече от 200 души, освен това носим храна по домовете на трудно подвижни болни хора и инвалиди. За съжаление, няма къде да приютим клетите хора през нощта, но по мое лично наблюдение през деня храмовете са пълни с хора, които очевидно нямат дом и средства за препитание и търсят дори само къде да се стоплят за няколко часа. Не сме върнали никого, напротив. На бездомниците, потърсили топлина в храма, даваме топъл чай или закуски.“ Това каза за „Черно море“ протойерей Дончо Александров.
Оказа се, че единственият храм във Варна, в който нуждаещите се могат да намерят подслон през нощта, е католическата църква в центъра на града.
Свещеникът Яцек Вуйчик обясни, че всеки ден при тях се хранят повече от 100 души. „Допреди няколко дни, преди да застуди, хранехме 50 - 60 души на ден. Вече са почти двойно повече. Ще помогнем с каквото можем на всеки, който има нужда. През другите години в подобно време сме хранили повече бездомници. Но тази зима е много мека, може би затова при нас търсят помощ по-малко хора. Само 5 - 6 души остават да нощуват през последните дни. Имаме възможност, а и сме приемали в студените зимни вечери много повече хора. Но всеки ден е различен. А и аз лично се надявам по-малко хора да имат нужда от помощ“, каза отец Вуйчик.
Евангелската методистка епископална църква във Варна също помага на бездомните с топъл обяд. Пастор Самуел Алтунян каза за „Черно море“, че откакто стегна лютата зима, при тях се хранят редовно повече от 100 души. „Съжалявам, че нямаме възможност да помогнем на повече хора, но се издържаме сами и въпреки желанието си това можем да направим. Преди имахме възможност да приютяваме нуждаещи се и вечерта, но помещението, в което слагахме легла за нощуване, беше преоборудвано за детска градина и в момента няма къде да настаним хора през нощта. Но няма да върнем никого, който идва при нас гладен или да потърси топлина“, каза пастор Алтунян.
Баптистката църква в морската столица също помага с каквото може на нуждаещите се в ледените януарски дни. „През последните дни храним около 50 души. За обяд винаги има топла супа, основно ядене и десерт. За съжаление, през последните дни се е случвало да върнем хора, защото храната свършва, но просто това са ни възможностите. Бихме искали да помогнем на повече хора и ако можем, ще го направим. Нямаме условия за спане, затова не можем да дадем подслон на бездомници през нощта, но полагаме усилия да помогнем с каквото можем“, каза пастор Георги Тодоров от Християнската евангелска баптистка църква във Варна.
Лиляна Трънкова

 


98 бездомници настанени в СУПЦ
98 бездомници са настанени в Социално-учебния професионален център (СУПЦ) “Анастасия д-р Железкова“ на ул. „Петко Стайнов“ 7, съобщи вчера зам.-кметът по здравеопазване д-р Лидия Маринова. Двама от тях са приети в нощта срещу вторник. За всички са осигурени храна, топъл чай и завивки, включително и за онези, които не са към Домашния социален патронаж. За хората от приюта е получено дарение от храни от храма „Свети Андрей“. Имаме готовност да отворим допълнително 2 помещения с 12 места за бездомници, увери д-р Маринова. Тя посочи, че общината работи активно с полицията и Центъра за спешна медицинска помощ и всеки изпаднал в беда клошар се настанява веднага в СУПЦ. Така се избягват тежките измръзвания  в студа и лечението в специализирани клиники. За сигнали за изпаднали в беда бездомници общината разчита и на гражданите.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна