IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
13:21 | 29 януари 2014
Обновен: 12:23 | 2 юли 2024

Махнаха дискриминационно изискване за слепи и глухи за безплатните автобусни карти

Махнаха дискриминационно изискване за слепи и глухи за безплатните автобусни карти

По материала работи: Златина Добрева
Махнаха дискриминационно изискване за слепи и глухи за безплатните автобусни карти

Махнаха дискриминационно изискване за издаването на безплатни карти за автобус на глухи и слепи хора във Варна. Това стана по време на заседанието на постоянната комисия по „Транспорт“ към местния парламент в града. Съобразно решение на Комисията по дискриминация и редица дела, заведени от инвалиди срещу Съюзите на слепите и глухите в България, от нормативната база на община Варна бе премахнато изискването да се издават безплатни карти за градски транспорт единствено на членовете на съсловните организации. Общо 276 000 лв. са предвидени в бюджета на морската столица за 2014 г. за тази цел, става ясно от проекто-сметката на функция „Транспорт“ за настоящата година. Над 1200 души са само напълно слепите хора във Варна, още толкова сигурно са незрящите, коментира д-р Радев от Дружеството на инвалидите в града. „Към момента искания за безплатни карти сме получавали единствено от Районните организации на съюзите на слепите и глухите. Нямаме заявления от други варненци“, коментираха от кметската администрация. „Единственото изискване трябва да е човекът да е с над 70% увредено зрение, с нужда от чужда помощ и да е жител на Варна“, заяви от своя страна д-р Радев. Именно около това становище се обединиха и общинските съветници, като единодушно гласуваха неговото приемане. Така във Варна през 2014 г. ще бъдат осигурени по 2 безплатни автобусни линии на всички желаещи слепи и глухи хора, без значение от съсловната им принадлежност.
Увеличение на пенсионерските карти за втора линия, очаква директорът на „Градски транспорт“ ЕАД Злати Златев. „Смятам че заради новите автобуси повече хора над 67-годишна възраст ще се възползват от възможността да си вземат карта и за втора автобусна линия“, коментира той. Въз основа на това негово виждане бе завишена бройката на пенсионерските карти за 2014 г. от 35 500 бр. на 36 200 бр. Община Варна поема 25% от стойността на всяка една карта. За целта в градския бюджет са заделени 5 млн. лв. само за пенсионерите над 67-годишна възраст. Други близо 500 000 лв. са предвидени за картите на пенсионери над 65 години.
Общинските съветници завишиха и парите за транспортно обслужване на трудноподвижни лица във Варна. Те бяха повишени от 150 000 лв. на 209 266 лв.
Слав Велев

Коментари

Новини Варна