IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
14:50 | 12 февруари 2014
Обновен: 03:54 | 5 октомври 2024

Отхвърлиха задължителното и електронното гласуване

Отхвърлиха задължителното и електронното гласуване

По материала работи: Златина Добрева
В парламента мислят различни варианти за парите в КТБ



Парламентът отхвърли предложеното от ГЕРБ електронно гласуване, като прие окончателно текстове от новия Изборен кодекс. Според управляващите европейската практика е доказала, че вотът, подаден по електронен път, може да бъде манипулиран.
От ГЕРБ обаче контрираха, че властта се притеснява от избора на хората, който биха използвали електронното гласуване.
„Целта е повече от прозрачна. След като затворихме врата за „втори Костинброд”, след като е ясно, че повече фалшификации няма да се правят с хартиени бюлетини, логично ГЕРБ измислят нов начин за манипулация на вота. Има ли нормален български гражданин, който да не разбере нещо толкова елементарно - защо гласуването се провежда в избирателни комисии и в тъмни стаички. Защото по този начин се гарантира, че избирателят ще упражни сам правото си на глас - без външен натиск, без външно влияние, без контрол на вота. В момента, в който ние отделяме гласуването от изборната секция и го оставяме някъде там във времето и пространството, със сигурност не можем да гарантираме, че избирателят ще може да упражни правото си на глас без външно влияние”, заяви Манолова от трибуната.
„За такава тайна на вота говорите, че 2009 г., вие искате да върнете тази практика, имаше 18 000 избиратели, които даже не знаеха, че са гласували това се случи в една съседна на нас държава и има решение на Конституционния съд и бяха касирани тези избори, защото те даже не знаеха, че са гласували”, Димитър Лазаров от ГЕРБ.
Преди това парламентът отхвърли и друга идея на ГЕРБ - за въвеждане на задължително за всички български граждани гласуване на изборите. Предложението вотът да стане задължителен беше направено от депутати от ГЕРБ. От „Атака” подкрепиха искането, а против се обявиха от ДПС и „Коалиция за България”.
Мая Манолова от БСП за пореден път припомни, че това изискване противоречи на основните права на гражданите в Конституцията. Тя подчерта, че ако се доразвие идеята на ГЕРБ за финансови стимули за задължително гласуване, в класификатора на професиите ще трябва да се добави и „платен гласоподавател”.
Ако в едно населено място на балотаж се изправят кандидати на ДПС и на „Евророма”, кое е демократичното в това да накараме привържениците на „Атака” да гласуват за един от двамата, попита Лютви Местан от ДПС. Според него тежка заблуда е, че със задължителния вот може да се реши какъвто и да е проблем на политическата система.
Депутатите приеха, че изборите се провеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право, с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Според разпоредбите гласуването е лично и всеки избирател има право на един глас.
Мнозинството отхвърли и предложение на Павел Шопов от „Атака” хора с двойно гражданство да не могат да гласуват и да бъдат избирани, както и да участват в референдум. Отхвърлено беше и предложението на ДПС още в началото на Изборния кодекс да бъдат разписани кой може да бъде избиран и да гласува на различните видове избори.

Коментари

Новини Варна