IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
11:09 | 20 февруари 2014
Обновен: 18:14 | 6 октомври 2024

Немци учат медицина във Варна, българските лекари масово емигрират в Германия

Немци учат медицина във Варна, българските лекари масово емигрират в Германия

По материала работи: Златина Добрева
Немци учат медицина във Варна, българските лекари масово емигрират в Германия

Студенти от 36 държави следват висшето си образование във Факултета по медицина в Медицинския университет – Варна, „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Във ВУЗ-а тази година се обучават 140 германци в първи курс в специалност „Медицина“. В същото време мнозинството от младежите, които завършват МУ – Варна, търсят професионална реализация в Германия. За масовото емигриране на младите медици, за изтичането на едни от най-образованите и кадърни деца на България, пред „Черно море“ разказа проф. д-р Радослав Радев, декан на медицинския факултет във варненския ВУЗ и началник на клиниката по гръдна хирургия в МБАЛ „Св. Марина“. „Човек си задава въпроса - защо германските младежи ще дойдат тук да следват медицина, та нима не могат да учат в Германия? Та нали, ако знаят, че там обучението им ще е по-добро, отколкото в МУ – Варна, те няма да дойдат. А в същото време, след като завършат, българските студенти отиват да работят в Германия“, сподели проф. Радев. Той посочи, че тези студенти имат много добро мнение за образованието, което получават тук, и никой не е казал, че е направил грешка с избора си.


Родната статистика е плашеща
През последните години по-малко от една трета от младежите, които завършват МУ – Варна, остават да работят в България. 90 процента от студентите в последните курсове казват, че нямат никакво намерение да търсят реализация у нас. Едва 1 на 100 има желание да се труди в родината си. „Когато ги питам накъде ще поемат, отговорът е един и същ – без значение къде, само не и в България“, посочи проф. Радев. Той сподели, че в последно време младите медици се ориентират най-вече към Германия. По-малко от тях отиват да работят в Англия, Испания и по-рядко във Франция. „Германия е мястото, където намират това, което искат. А те желаят 2 неща - достойно заплащане на труда, който полагат, и някаква перспектива за професионално развитие“, обясни професорът. За заплащането на труда на медиците у нас знаем, че е крайно неадекватно. За сравнение проф. Радев посочи, че специализантите в България получават между 500 и 700 лв., а в Германия сумата е далеч по-голяма – между 4000 и 5000 евро. Дори и да се остави възнаграждението настрана, се среща още една огромна спънка пред младите лекари  - специализацията. „В момента у нас тя е 3 вида – държавна поръчка, платена и третият твърде обтегаем и неясен вариант  – финансиране чрез други източници“, обясни деканът. Той разкри, че бройките, които се отпускат за държавна поръчка, са крайно недостатъчни. „Процентно те са нищо“, заяви Радев. Липсата на възможност за специализация и изключително ниското заплащане оформят двете основни причини завършващите студенти масово да напускат страната. Оказва се обаче, че има и трета.
Да си лекар в България, вече е въпрос на изпитание на нервната система, атаката е изключително голяма, разкри Радев. И главен виновник за това напрежение са медиите и по-конкретно множеството публикации, които очернят цялото лекарско съсловие. „Всеки ден в многобройните сайтове се пише „Лекар уби бебе“ и т.н. Така не може да се живее. Давам пример – когато влизам сутрин да оперирам и преди това съм чул по радиото поредната кофа нечистотии, която се е изляла върху лекарското съсловие, аз как да вляза в операционната спокоен. А спокойствието е изключително важно“, коментира деканът. Според него това се отразява негативно на медиците в еднаква степен по тежест както ниското заплащане и малката възможност за професионална реализация. „Никой не казва, че лекарите са безгрешни. Понякога има и грешки, но те се прехвърлят върху цялата общност. А когато това стане, се нанася по-голяма вреда, отколкото ако някой си мисли, че е разкрил жестоко престъпление“, разкри Радев. „Когато не си психически спокоен и се чудиш как ще свържеш двата края, ти не можеш да мислиш и за благото на другия“, сподели още професорът.
Той посочи и няколко стъпки, с които държавата може да подобри сегашното положение. Според него първото, което трябва да се направи, е да се промени наредбата, която регламентира специализациите. Според нея министърът на здравеопазването определя необходимите бройки, които ще бъдат отпуснати за специализация по всяка отделна дисциплина в медицината. Проф. Радев посочи, че най-правилно ще е, ако ръководствата на висшите учебни заведения сами определят бройкте. Той разкри и че ректорът на МУ – Варна, нееднократно е изпращал това предложение до здравното министерство, досега обаче няма никакъв отговор.
Проф. Радев обобщи сегашното положение с масовото изтичане на млади медици: държавата инвестира огромни средства в подпомане на здравната система на други страни от Европейския съюз. „Ние подготвяме хора, които не искат да живеят тук. Че какво по-хубаво от това за другата страна. Тя не е вложила никакви средства за начално, средно, основно и висше образование на нашите медици, които рабоят там, ние им ги предлагаме наготово и без пари“, коментира Радев. Той обясни и че висшето образование по медицина е второто най-скъпо в България, като преди него е само това в Художествената академия. Обаче има още един проблем – държавата не инвестира само средства в младежите, а и в психическия и професионален труд на преподавателите. „Нашите професори обучават медици, които отиват да лекуват чужда нация. А както всеки може да се досети, ако продължава тази тенденция, скоро в България няма да има лекари, защото не си отиват само младите. Ако продължава така, ще трябва да внасяме лакари, а те могат идват само от там, където има по-лоши условия от нашите. Всеки може да разгледа картата и да разбере откъде след време ще се наложи да идват медици, които ще лекуват българското население, което е останало в страната“, заяви професорът. С нескрито огорчение той разказа, че поддържа връзка със свои студенти, които в момента работят в чужбина и че никой няма намерение да се прибере у дома – в родината си, в България. „Всички тези лекари, ние сме ги загубили, те няма да се върнат“, сподели професорът.

 

Българите, завършили образование в чужбина, не се връщат
Много малко от българите, които заминават да учат висше образование в чужбина, се връщат да търсят професионална реализация в България. Те обикновено се реализират в държавата, в която са учили, или в съседна на нея. Това заяви пред „Черно море“ Йордан Фютов, старши консултант във фирма, която предлага помощ при кандидатстване за образование в чужбина. Тя също организира и изложението „Световно образование“, към което има огромен интерес. От думите на Йордан Фютов стана ясно и че стотици младежи от Варна и региона избират да учат извън България. Той посочи, че през последните години броят на младите хора, които започват висше образование в чужбина, се запазва, като има промяна в най-желаните от тях дестинации. Напоследък се наблюдава двоен ръст на младежите, които избират да учат в Скандинавските държави и в частност Дания и Холандия. Най-желаните специалности си остават тези в бизнес и ИТ сферата, което е логично с оглед на броя работни места, обясни консултантът.


Бивши варненски студенти внасят европейски опит у нас
Между 10 и 20 процента от студентите, завършили образование в Техническия университет във Варна, търсят професионална реализация в чужбина непосредствено след дипломирането си. Данните съобщи за „Черно море“ доц. д-р Мария Маринова, зам.-ректор по учебната работа във ВУЗ-а. Тя посочи, че много от тези младежи се връщат в България, като у нас прилагат изключително успешно опита и знанията, които са получили в чужбина. Най-често те създават собствени фирми и развиват успешен частен бизнес.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна