IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Начало
14:21 | 5 март 2014
Обновен: 02:52 | 6 октомври 2024

В САЩ използват изобретение на варненски ученик

В САЩ използват изобретение на варненски ученик

По материала работи: Златина Добрева
В САЩ използват изобретение на варненски ученик

Изобретение на десетокласник от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, Варна, се изпозлва в няколко училища в САЩ. Става въпрос за създаденото от Христо Стайков приложение за таблет „Математика в изкуството – формообразуване“, за което разказахме през ноември миналата година в рубриката „Децата на Варна“. Разработката на Христо представлява програма, която се занимава със симетрията в рисуването. Тя може да се използва и в часовете по математика, за да се обясни нагледно какво е симетрия. С нея се описва също как се правят мозайки и калейдоскопи. Като цяло тя е създадена с образователна цел. Ученикът разказа пред „Черно море“, че изобретението му започнало да се прилага в САЩ, след като той пратил писма до 2 учителки в тамошни училища. Те харесали приложението и то вече се използва в часовете по изобразително изкуство в няколко учебни заведения в Америка.
„Математика в изкуството – формообразуване“ далеч не е единственото изобретение на Христо. Преди време той привлече вниманието, като преброи дупките в морската столица. Това стана чрез разработения от него проект „Визуализация и анализ на състоянието на пътя“. Той включва малко устройство, което се поставя в автомобила и според вибрациите измерва състоянието на пътя. Данните се качват в интернет сайт, който също е дело на варненския ученик, и така всеки може да влезе в мрежата и да разгледа какво е състоянието на пътната мрежа. Идеята е шофьорите да се информират за дупките и неравностите в отделните участъци и да изберат по кой маршрут да минат. Припомняме, с този проект наскоро Христо впечатли президента Росен Плевнелиев. А към разработката интерес е проявил и кметът на Варна Иван Портних. По покана на градоначалника те се срещнали във вторник. Христо разказа, че Портних се заинтересувал от изобретението му и това как да се използва в помощ на варненци.
„Община Варна може да бъде полезна за доразвиване на този проект и прилагането му в практиката, особено ако успеете да включите опция за подаване на информация към картата и от страна на гражданите. Проблемът с пътната инфраструктура в града е сериозен и ние имаме стратегия за решаването му – с пълна рехабилитация на улиците. Този процес обаче изисква време, затова ще се радвам, ако заедно успеем да реализираме това ново функционално приложение, което ще бъде в полза на хората. В мое лице имате партньор, който ще предостави всички условия за това младите таланти на града ни да бъдат чути и признати“, каза Иван Портних.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна