IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
13:41 | 13 март 2014
Обновен: 02:44 | 6 октомври 2024

Американският разрушител акостира във Варна (СНИМКИ)

Американският разрушител акостира във Варна (СНИМКИ)

По материала работи: Златина Добрева
Американският разрушител акостира във Варна (СНИМКИ)

Приключи морското учение на България, Румъния и САЩ
Американският ескадрен миноносец TRUXTUN, който участва в съвместното морско учение на България, Румъния и САЩ, акостира на морската гара във Варна. Той пристигна с един ден закъснение. Самото учение беше отложено с ден заради лошите хидрометеорологични условия. Американският кораб е на визита в пристанище Варна до 16 март. На борда му има 300 души екипаж. Корабът е част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш", разполага с два хеликоптера "Сий хоук" и е въоръжен с ракети "Томахоук" и „Асрок" за борба с подводници.
Преди ден завърши съвместното учение на Военноморските сили на Република България, Република Румъния и САЩ, което се проведе югоизточно от град Констанца извън териториалните води на северната ни съседка. От българска страна участва фрегатата „Дръзки” с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участваха ROS REGINA MARIA, ROS BARBUNEANU, ROS SEBASTIAN, а от американска – ескадрен миноносец USS TRUXTUN. Целта на учението бе да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни, членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.
Предварително планираните комуникационни учения по съвместно тактическо маневриране, както и учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка бяха изпълнени успешно, съобщиха от командването на Военноморските ни сили. По време на прехода до района за съвместни действия и от него до Пункта за базиране Бургас фрегатата „Дръзки” изпълни самостоятелно упражнения на единичния кораб.
Лиляна Трънкова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна