IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
13:00 | 26 март 2014
Обновен: 05:01 | 6 октомври 2024

617 ученици се включиха в кампанията „Здраве и екология“

617 ученици се включиха в кампанията „Здраве и екология“

По материала работи: Златина Добрева
617 ученици се включиха в кампанията „Здраве и екология“

617 ученици от II до IV клас от 16 училища във Варненска област се включиха в кампанията „Здраве и екология“, съобщи на пресконференция зам.-председателят на БЧК – Варна, Юлиян Страшимиров. Тя стартира на 10 февруари и приключи на 19 март т.г. Проведени бяха 28 обучения за ползите от меда. Целта бе децата от началния курс да разберат ключовата роля на пчелите в екосистемите на земята. Учениците имаха възможността да видят наживо истински пчелен кошер с пити, специално облекло и пушилка за пчели. Благодарение на генералния спонсор на кампанията за всяко дете бе осигурен и подарък - бурканче с мед.
Откритите уроци преминаха в игрова форма при изключителен интерес от страна на децата, които се включиха много активно в тях. Затова БЧК – Варна, има амбицията да продължи инициативата. Целта ни е наесен да включим в нея всички деца от II до IV клас в областта, каза още Страшимиров. Това може да стане със спечелване на европроект или с помощ от правителството на Норвегия, добави той.
Кампанията „Здраве и екология” бе проведена  от Областното пчеларско дружество „Нектар” и Българския червен кръст с подкрепата на РИО – Варна, и дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” на община Варна. Нейната основна цел бе промоцията на здравословното хранене и екологични знания сред подрастващите.

 

Базарът за мед става традиционен
В двора на БЧК – Варна, на ул. „Братя Шкорпил“ 3 всеки втори петък на месеца ще се провежда базар на мед и пчелни продукти. Това съобщи зам.-председателят на БЧК – Варна, Юлиян Страшимиров. Целта е варненци редовно да имат достъп до натуралните продукти, с доказано благотворен ефект върху човешкия организъм. В базара ще участват пчелари от областното пчеларско дружество „Нектар”, които ще дават необходимите консултации.
Надявам се, че всеки варненец ще намери там меда и пчелните продукти, от който се нуждае, така както се получи и в моето семейство, каза председателят на БЧК – Варна, Илия Раев. Той призна, че сега двете му внучки предпочитат меда пред шоколада.
Другата идея на базара е да среща директно производители с потребители. Пчеларите по принцип са скромни хора и рядко споделят от ценния си опит. Те предпочитат да пласират своята продукция предимно сред близки, роднини и колеги, което лишава останалите от здравословната храна. Амбицията ни е БЧК – Варна, да стане запазена територия на пчеларите и на качествения мед, добави Раев.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна