IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
13:17 | 2 април 2014
Обновен: 13:33 | 2 октомври 2024

Скриват Дупката с ограда и фотоси от стара Варна

Скриват Дупката с ограда и фотоси от стара Варна

По материала работи: Златина Добрева
Подменят цялата подземна ел. инсталация в центъра на Варна

Дупката в центъра на Варна ще бъде обшита от дървена ограда и гледката към нея ще бъде скрита от огромни пана с фотоси от стара Варна. Това стана ясно от съвместна пресконференция на кмета Иван Портних с изпълнителите на проекта. “Този имот е частна собственост и паметник на културата, на този етап не можем да направим нищо друго с него. Водят се разговори с правителството, за да се намери начин въпросът да бъде решен”, коментира градоначалникът.
Така, когато се разхождат в центъра на града, жителите и гостите на Варна, вместо да гледат паркиралите коли в Дупката, ще виждат фотоси, показващи как е изглеждала морската столица преди години. Инициативата ще бъде реализирана с подкрепата на Музея „Стара Варна”, разказа още Портних.
До месец и половина трябва да приключи ремонтът на стъргалото от пл. “България” до пл. “Варна”. Реализацията на проекта е разделена на три подетапа, за да не се стига до пълно затваряне на цялата пешеходна зона в центъра на града. Първо ще бъде обновено разстоянието от площада пред бившия магазин „Валентина” до Дупката. Там ремонтните дейности трябва да приключат до 15 май. След края на летния сезон ще започне реконструкцията на ларгото от площад „Независимост” до Катедралата. Следващият етап от ремонта на бул. “Княз Борис I” ще бъде от Дупката до хотел „Черно море”. Той трябва да бъде окончателно завършен до есента на следващата 2015 г., разясни кметът.
Притеснителен е фактът, че в разгара на летния туристически сезон централната част на града ще остане разбита. Въпреки това от общината уверяват, че през това време пешеходната зона ще има угледен вид.
Гранитните плочи и клинкерните павета, които ще бъдат поставени на пешеходната зона в центъра на града, ще бъдат с възможно най-високо качество, увериха специалисти от фирмата, ангажирана с ремонта на стъргалото във Варна. Техническите параметри на материалите надхвърлят изискванията на европейските стандарти, уточни Портних. Всеки момент се очаква във Варна да пристигнат клинкерните павета с дебелина от 5,2 см. Те са произведени в Германия и имат най-висока степен на устойчивост за хлъзгане и здравина. Вече са получени всички количества гранитни плочи. Те са обработени срещу хлъзгане по метода “топлинно лющен”.
Общата стойност на проекта е 5 млн. лв. 4,25 млн. лв. от тях са осигурени по европейска програма, 500 000 са от държавния бюджет, а 250 000 лв. е дофинансирането от бюджета на община Варна.
Портних разкри още, че големите Римски терми в града ще бъдат „социализирани“ и достъпни за хора с физически увреждания. За целта община Варна смята да кандидатства по съответните европейски програми. Туристите ще спират на новоизграждащия се паркинг пред Морска администрация, ще преминават през малките терми, Музея за история на Варна и ще достигат до големите терми. Улиците „Сан Стефано“ и „Преслав“ също са сред предвидените за ремонт след края на туристическия сезон, разясни кметът.
Слав Любомиров

Коментари

Новини Варна