IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
07:47 | 17 април 2014
Обновен: 17:56 | 2 октомври 2024

Във Варна три училища ще предлагат целодневно обучение за 5 и 6-годишните

Във Варна три училища ще предлагат целодневно обучение за 5 и 6-годишните

По материала работи: Златина Добрева
Във Варна три училища ще предлагат целодневно обучение за 5 и 6-годишните

Три училища във Варна ще разкрият места за целодневно обучение за 5 и 6-годишните деца през следващата учебна година, като ще бъдат сформирани общо 7 групи. Въпросните школа са III ОУ „Ангел Кънчев“, II ОУ „Никола Й. Вапцаров“ и СОУ „Неофит Бозвели“. Останалите училища, в които се провежда предучилищно образование, ще приемат децата в полудневна форма на обучение. Такъв ще бъде и приемът на най-малките в VІІІ СОУПЧЕ „А. С. Пушкин“, понеже има голям наплив от кандидати. Това съобщи шефът на общинската образователната дирекция Лилия Христова на съвещание на директорите на училища и професионални гимназии във Варна.
От друга страна, от Регионалния инспекторат по образованието посочиха, че в почти всички училища ще бъде организирано целодневно обучение за 5 и 6-годишните. Подробна информация за това може да се намери в сайта на РИО – Варна.
Децата, които подлежат на прием в първи клас през следващата учебна година във Варна, са 3619. Това са малчуганите, родените през 2007 г. От тях 3136 са преминали през подготвителни групи, според данни на общината.
Лилия Христова се обърна към директорите с апел да съобразят приема на първолаци с материалната база, така че да може да се организира целодневна форма на обучение. „Знам, че всеки иска да приема повече ученици. Целодневни групи ще разрешим и финансираме там, където има условия. Децата не са опитни зайчета“, категорична бе Христова.
На съвещанието бяха коментирани и проектите за образователна интеграция на малцинствата. „Много е важно колкото е възможно повече ромчета да влязат в първи клас“, коментира шефката на образователната дирекция. Тя отправи апел към училищата, които са близо до ромските махали, да направят всичко възможно да обхванат максимален брой дечица в първи клас.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна