IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Начало
12:43 | 28 април 2014
Обновен: 05:26 | 8 октомври 2024

Повдигнаха четири обвинения на шефа на САС Веселин Пенгезов

Повдигнаха четири обвинения на шефа на САС Веселин Пенгезов

По материала работи: Златина Добрева
Повдигнаха четири обвинения  на шефа на САС Веселин Пенгезов



Четири обвинения за присвоени 200 хил. лв. получи председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Освен него призован да се яви в ДАНС беше и председателят на Военноапелативния съд полк. Петър Петков.
Обвиненията на двамата магистрати са заради проект за развитие на софтуерна програма за военните съдилища в София и Плевен, който е реализиран през 2008 година със средства на ЕС.
Според прокуратурата е имало заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Изпълнението на проекта е дадено на експерти, а по-късно са отклонени и средства от него. Веселин Пенгезов получи призовката си в началото на миналата седмица. Тогава на специално изявление пред медиите той заяви, че обвиненията, които прокуратурата му повдига, са свързани с намерението му да се кандидатира за втори мандат като ръководител на САС.
Ето какво каза за четирите си обвинения Пенгезов след излизането си от сградата на ДАНС: „Касае се за едно и също, но с четири текста. Трите съм помагач на полк. Петков и на разни други, а едно военно длъжностно съм извършил. Помагач към длъжностно присвояване, кой обаче е присвоил парите, не ми стана ясно. Общо става дума за 200 000. При положение, че съм привлечен като обвиняем по чл. 230, главният прокурор прави предложение до Висшия съдебен съд за временно отстраняване от длъжност. Това е засега. Продължаваме. Много интересни престъпления”.
След повдигане на обвиненията на Веселин Пенгезов не е наложена никаква мярка за неотклонение.~

Коментари

Новини Варна