IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
13:23 | 21 май 2014
Обновен: 11:37 | 2 октомври 2024

Вапцаровото „Кино“ изпоти зрелостниците

Вапцаровото „Кино“ изпоти зрелостниците

По материала работи: Златина Добрева
Зрелостниците се явяват на втора матура днес

„Живот и изкуство“ в стихотворението „Кино“ на Никола Вапцаров – това е темата, върху която трябваше да разсъждават зрелостниците тази година. Матурата по български език и литература започна точно в 8 часа сутринта, на нея се явиха близо 60 000 души в цялата страна.
Държавните зрелостни изпити във Варна и областта се организираха в 47 сгради. От допуснатите и заявилите 3779 зрелостници на чиновете седнаха 3536, съобщи пред „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. Тя посочи, че не се е налагало анулиране на нечия работа или остраняване на зрелостник. Припомняме, тази година за първи път във всички изпитни сгради имаше видеонаблюдение, като сигналът се предаваше на живо в РИО - Варна. Стана ясно, че системата е работела безпогрешно. Днес също имаше забрана да се вдигат стационарните телефони, за да се предотвратят сигнали за бомби.
За да изкарат тройка, на абитуриентите ще са им нужни най-малко 23 точки.
„Не беше много трудно, особено ако човек се е подготвял“, разказа Здравко на излизане от изпита, който той държа в Първа езикова гимназия. Момчето е възпитаник на СОУ „Св. Климент Охридски“ и казва, че не е ходил на частни уроци заради матурите. Дванайсетокласникът във Варненската морска гимназия Милен сподели, че и за него изпитът не е бил труден. Момчетата разказаха, че очакват да изкарат оценки около 4. „Трудно е, но не и ако си учил. Аз не съм ходила на допълнителни уроци“, разказа и Йорданка от Професионалната гимназия по дървообработване и горско стопанство.
За поредна година в един и същ ден с матурите се проведе и националното външно оценяване след VІІ клас. От 3917 седмокласници във Варна и областта на него се явиха 3821. Изпитът започна точно в 10 ч., като писаха по вариант 2 от три възможни. Оценяването бе в две части – първата е задължителна за всички и включва тест с 25 въпроса, а втората е за кандидат-гимназистите. Децата трябваше да направят преразказ върху непознат текст от името на герой. Тази година се падна „Снежният човек и врабчето“ от Светослав Минков, а учениците трябваше да преразказват от името на врабчето. „Нямахме никакви проблеми с провеждането на националното външно оценяване, не е постъпил и нито един сигнал“, обясни Венцеслава Генова.
На 23 май ще бъде и втората задължителна матура, която е по предмет по избор, и изпитът по математика за седмокласниците.
Деница Литарска

Коментари

Новини Варна