Варна 17°
fallback
Начало
20:11 | 6 септември 2015
Обновен: 03:18 | 8 септември 2024

За първи път от пет години българинът не забавя плащането на сметките си през лятото

Заключението е на фирми за събиране вземания

По материала работи: Пламен Янков

За първи път след 2010 г. българинът не просрочва драстично задълженията си през лятото. Заключението е на фирми за събиране вземания, съобщи БиТиВи.

 

Разходите за сметки на българското домакинство са около 500 лева на месец, показват изчисленията на колекторски агенции.

 

С приоритет се плащат банковите заеми и ипотеките, ако има такива. Най-често българинът отлага плащането на водата и парното, защото услугата не се спира.

 

„Да речем, че човек получава чисто 800 лева на месец и приблизително толкова му трябва за лятната почивка, това означава, че в годината средно той трябва да заделя между 9 и 10% от дохода си за това”, обясни Десислава Николова, консултант в „Моите пари”.

 

Ако сме похарчили повече от предвидено, съветът е временно затягане на коланите, без да се просрочват сметки.

 

„Да се прецени дали да се излезе на ресторант да се хапне с приятели или малко по-скромно да изкараме. Ако получаваш 150 лева, а харчиш 180 няма как - рано или късно изпадаш в криза”, коментира и Райна Миткова от фирма за събиране на вземанията.

 

А ако се наложи ползването на бърз кредит за текущи нужди, препоръката е сумата да се върне най-късно до месец.

 

И още един съвет от експертите - когато ползвате кредитна карта по-добре не теглете в брой. По възможност погасявайте и по-голяма сума от минималната вноска за месеца.

 

 

 

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback