IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
20:11 | 6 септември 2015
Обновен: 15:54 | 24 август 2024

За първи път от пет години българинът не забавя плащането на сметките си през лятото

Заключението е на фирми за събиране вземания

По материала работи: Пламен Янков
За първи път от пет години българинът не забавя плащането на сметките си през лятото

За първи път след 2010 г. българинът не просрочва драстично задълженията си през лятото. Заключението е на фирми за събиране вземания, съобщи БиТиВи.

 

Разходите за сметки на българското домакинство са около 500 лева на месец, показват изчисленията на колекторски агенции.

 

С приоритет се плащат банковите заеми и ипотеките, ако има такива. Най-често българинът отлага плащането на водата и парното, защото услугата не се спира.

 

„Да речем, че човек получава чисто 800 лева на месец и приблизително толкова му трябва за лятната почивка, това означава, че в годината средно той трябва да заделя между 9 и 10% от дохода си за това”, обясни Десислава Николова, консултант в „Моите пари”.

 

Ако сме похарчили повече от предвидено, съветът е временно затягане на коланите, без да се просрочват сметки.

 

„Да се прецени дали да се излезе на ресторант да се хапне с приятели или малко по-скромно да изкараме. Ако получаваш 150 лева, а харчиш 180 няма как - рано или късно изпадаш в криза”, коментира и Райна Миткова от фирма за събиране на вземанията.

 

А ако се наложи ползването на бърз кредит за текущи нужди, препоръката е сумата да се върне най-късно до месец.

 

И още един съвет от експертите - когато ползвате кредитна карта по-добре не теглете в брой. По възможност погасявайте и по-голяма сума от минималната вноска за месеца.

 

 

 

Коментари

Новини Варна