IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
09:29 | 14 юли 2015
Обновен: 04:58 | 18 септември 2024

Лятото – раят за градинарите

Преполиването е най-честата грешка, която хората допускат, когато отглеждат цветя

По материала работи: Златина Добрева
Лятото – раят за градинарите

Всеки сезон си има специфични растения, които го красят, когато разцъфтят. Но през лятото тяхното разнообразие е най-голямо. Така че може да се каже, че това е сезонът рай за градинарите.
Всички обичаме домовете ни да са украсени с цветя, но дали можем да се грижим правилно за тях. Ето няколко съвета, които ще ни помогнат в това отношение. Повечето от стайните растения не е препоръчително да се съхраняват извън дома, тъй като те не понасят пряка слънчева светлина, вятър и запрашаване. Това правило не важи за палмите и цитрусите, които по принцип растат на открито, но в България ги прибираме през зимата. Как правилно да отглеждаме цветето, което сме избрали, трябва да знаем още, когато го вземаме вкъщи. Затова е най-добре да питаме специалисти още, когато правим избора. Те ще ни насочат кои растения да изберем спрямо мястото, на което ще ги поставяме и как най-оптимално да ги разположим в дома, за да се чувстват добре. Важно е също така да знаем точното име на цветето, за да може при възникнал проблем да търсим адекватна помощ в специализираната литература или в интернет, където вече има доста източници в полза на начинаещите цветари. „Добре е да не купувате нещо, което не познавате и за което не можете да се грижите“, съветва ландшафтният архитект Стояна Кириш.
Трябва да се има предвид, че всяко растение преминава през период на адаптация, който може да бъде преодолян по-бързо, ако за него се полагат адекватни грижи и се разположи на правилното място. „Много е важно при стайните растения да се знае, че те са произведени в оранжерии, където през определено време са били торени, било им е осигурено постоянно количество светлина, така че всяко едно преместване – първо в магазина, а след това в домашни условия – е стрес за растението“ – припомня специалистът.
Периодът на адаптация е различен за всяко растение, има някои, които са по-издръжливи. Обикновено за около две седмици до месец си проличава дали сме подбрали правилното място за цветето в дома си. Ако то няма прираст, няма нови листа или спре да цъфти – това означава, че не сме му осигурили оптималните условия.
Един от най-разпространените проблеми пред начинаещите цветари е покафеняването на листата. „Обикновено това е знак за преполиване“ – предупреждава специалистът. „Много хора грешат, като си мислят, че когато едно растение е мокро, то се чувства добре. Колкото е важно да е полято, толкова е важно и на корените да се осигури въздух. Затова е препоръчително между две поливания винаги да се остави почвата да изсъхне. Лишат ли се корените от въздух, те започват да загниват и това веднага се отразява на растенията“ – разяснява Стояна Кириш.
Ако едно растение не вирее добре, трябва да проверим дали няма някакви паразити по него - било то гъбични заболявания или някакви насекоми, които понякога се крият в почвата. Ако се намери болестотворен организъм, най-добре е да се консултираме с агроном в селскостопанска аптека, който ще препоръча с какво да третираме растенията.
Всяка група от растения си има специфични особености и начини на гледане. Едно от най-капризните за отглеждане цветя е орхидеята. Тъй като тя е и много красива, много цветари силно искат да я отглеждат в дома си. Ето кое е най-важното, което трябва да имате предвид.
„По принцип орхидеята иска много светлина. Колкото по-близо до прозорец е, толкова по-добре се чувства и толкова по-обилно ще цъфти. Грешката, която хората допускат най-често при отглеждането й, е да я преполиват. Това води до загниване на корена. Орхидеята обича да й е проветриво, да й е по-сух коренът, веднъж седмично е напълно достатъчно да се полее. Няма значение дали поливането ще стане отгоре или отдолу, важното е да не остава излишна вода в контейнера под саксията и ако има, веднага да бъде отстранена. За орхидеята по-малкото зло е да я засушите, отколкото да я преполеете“ – съветва специалистът.
Всички цъфтящи растения имат период на покой, който е хубаво да не бъде прекъсван. Може да бъде съкратен донякъде чрез торове, които предизвикат ранен цъфтеж. Макар и по-кратък важно е да осигурим този период на покой на нашето цвете, за да може то да се възстанови. При всеки вид продължителността на „съня“ е различна, при орхидеите например е около шест месеца.
Добре е растенията да бъдат подрязвани, съветват още специалистите. Много хора се притесняват да режат цветята си, а това е грешка. „От естетична гледна точка е хубаво растенията да се подрязват над разклонение, в близост до листо, впоследствие там се развива ново разклонение и цветето ще изглежда добре. Едно растение колкото повече се реже и се оформя, толкова по-добре се чувства. Няма никакво значение подрязването дали е под ъгъл или хоризонтално“ – казва още Стояна Кириш.
Според нея за начинаещите цветари е по-добре да изберат да отглеждат в дома си нецъфтящи цветя. Листно-декоративните растения изискват по-малко усилия от страна на цветаря. Такива са драцената, дифенбахията, шефлерата, фикусът.
Има и обстоятелства, които не зависят от грижите, които човекът полага за растението. Понякога те се заразяват с различни вируси или са внесени с тях в страната и нищо не може да се направи, за да се възстановят.
При градинските видове също има такива, които са по-капризни и такива, които са по-лесни за отглеждане. Масово хората предпочитат растения, които са подходящи за градски условия, тъй като се нуждаят от по-малко поливане, те са издръжливи на болести и запрашаване. Има и градинари ценители, те търсят новото – по-екзотични цветя и храсти, които не са така масово срещани. Сега почти всичко може да бъде намерено. И при цветята, и при дърветата има мода и новости. Дори от най-тривиалните цветя като петуниите всяка година има нови сортове и ценителите се интересуват и ги търсят.
Полина Петрова

Коментари

Новини Варна