IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
08:00 | 11 май 2024
Обновен: 18:15 | 7 септември 2024

Днес, 11 май, отбелязваме Деня на библиотекаря

На днешния ден църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

По материала работи: Десислава Михалева
artikos.bg

Денят на библиотекаря се отбелязва на празника на светите братя Кирил и Методий.

Библиотекарите са пазителите на просветата и културата, на знанието, въображението и идеите. Те се грижат за книгите, подреждат ги, но и много по-важно - въвеждат ни в техния свят, ориентират ни в него. Особено значимо е първото влизане на детето в библиотеката, отношението, което то получава от библиотекаря към себе си и своя интерес към книгата. Това е отношение за цял живот.

В свят, пълен предизвикателства от всякакъв характер, от технологични до финансови, библиотекарите играят ролята на пазители на съкровище, те сякаш са хора от друго време.

На 11 май църквата почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Денят е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, както и професионален празник на библиотекарите.

За пръв път за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се споменава в „Христоматия славянского язъка“ от 1852г. на Неофит Рилски. През 1857г. Денят на светите братя е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски. На следващата година „Цариградски вестник“ съобщава, че в Пловдив и други български градове започнали да честват братята Кирил и Методий като училищен празник, вместо Три светии.

От 1863г. 11 май се установява като църковен празник на Св. Св. Кирил и Методий, а след Освобождението става и общоучилищен празник на славянските първоучители.

Коментари

Новини Варна