IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
08:00 | 3 май 2024
Обновен: 01:12 | 8 септември 2024

Разпети петък е! Петият ден от страстната седмица е най-тъжният

На Разпети петък християните съпреживяват страданията на Исус Христос.

По материала работи: Десислава Михалева
Разпети петък

Днес, 2 май 2024 г./петък/ християните съпреживяват страданията на Исус Христос.

Велики петък или Разпети петък е най-тъжният и най-тежкият ден Христос. В този ден Христос бил поругаван, мъчен и изтърпява неимоверни страдания. Това е денят, в който са разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество".

На Разпети петък в храмовете се извършва опело. Вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието. На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страданията на Иисус Христос. На този ден великденският пост е особено строг, като църквата повелява да не се яде нищо и да се пие само вода.

Поклонението на плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста.

На Разпети петък е абсолютно забранено да се подхваща каквато и да е работа. Народното поверие гласи, че който работи, ще бъде застигнат от непреодолими злини и трудности. Хората казват, че „На този ден и птичка гнездо не вие“. Строго са забранени песните и веселбите.

Ходи се на църква през деня и се носи едно яйце и здравец, които се оставят на масата пред разпятието.

Коментари

Новини Варна