IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
18:20 | 23 април 2015
Обновен: 21:59 | 3 септември 2024

Декар земя удари 957 лева край Варна

Данните на НСИ показват, че земеделската земя продължава да поскъпва

По материала работи: Деян Михайлов
Декар земя удари 957 лева край Варна

Спирането на “Южен поток” ще понижи цените в южната част на областта, смята експерт
957 лева достигна цената на декар земеделска земя в Североизточния регион на страната. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
Данните са сборувани за миналата година. Според статистиците най-високи цени земята е достигнала именно в Североизточния регион, където попада и морската столица.
В началото на миналата година част от високите цени се дължаха на проекта „Южен поток“. След спирането му е възможно в южната част на областта цените на земеделските земи леко да се намалят, обясни пред „Черно море“ варненски брокер.
Иначе данните на НСИ показват, че земеделската земя продължава да поскъпва. Средната цена на декар земеделска земя в страната през миналата година е била 684 лева.
Това е увеличение с близо 15% спрямо предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.
Прави впечатление, че скача и средната цена на рентата за един декар. През 2014 година цената е била 41 лева, или със 7,9 % повече от 2013 година.
Според националната статистика се забелязва и значително годишно увеличение на цената на лозята. Цените там са скочили с малко над 40%.
Най-малък е ръстът при овощните насаждения – с 1,6%.

 

Коментари

Новини Варна