Варна °
fallback
Начало
09:49 | 1 март 2020
Обновен: 23:39 | 28 април 2025

Рецепта на деня: Панирани яйца

Леко ястие за Сирни Заговезни

По материала работи: Слав Велев

Тази година Сирни Заговезни се пада на 1 март. Празникът, на който палим огньове за здраве и искаме прошка от близките, се пада точно седмица след Месни заговезни. Това е последният ден преди Великия пост, в който можем да ядем (заговяваме) млечни храни.

 

На трапезата на Сирница трябва да има задължително варени яйца, сирене кисело мляко, както и баница със сирене. В някои краища на страната ядат още печени ябълки, риба, както и обредни хлябове. След като всички в дома се навечерят, се прави ритуалът „хамкане“. Най-възрастният в дома взима парче халва или варено яйце, които пробожда с игла и червен конец. После го завързва нависоко и завърта конеца, като децата трябва да уловят яйцето или халвата с устата си, без да използват ръцете.

 

И тъй като ще ядем много варени яйца в неделя, за да сме здрави, те ще присъстват в днешната ни рецепта.

 

Необходими продукти:

 

– 7 яйца;

– 50 г кашкавал;

– 1 ч. ч. галета;

– 150 мл олио;

– връзка магданоз;

– черен пипер и сол на вкус.

 

Как да приготвите панирани яйца?

 

Вземете 5 от яйцата и ги сварете така, че да не останат рохки. След като изстинат, се разрязват на половинки, като се изважда жълтъкът.

 

Настъргвате кашкавала на ренде и го смесвате хубаво с жълтъците от двете несварени яйца, както и магданоза, нарязан на ситно. След това към тях добавяте намачканите на ситно сварени жълтъци, малко черен пипер и сол на вкус.

 

Напълвате с получената смес половинките белтъци и ги слепвате две по две. Разбивате останалите белтъци и ги потапяте в тях, след това в галета.

 

Пържите яйцата до златисто. Ако искате слоят на панировката да е по-голям, може да добавите към галетата още яйца и малко брашно.

 

Може да поднесете панираните яйца с някакъв вид салата.

 

Dnes.bg

Автор на статията:
Слав Велев
0 коментара
fallback
fallback