IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
17:34 | 10 февруари 2015
Обновен: 00:54 | 22 октомври 2024

БДЖ ще спира мръсни влакове

Глобяват кондуктори за нечистотия в композициите.

По материала работи: Деян Михайлов
БДЖ ще спира мръсни влакове

Ако влаковете не са достатъчно добре почистени, няма да се движат. Такива са плановете на БДЖ за подобряване на хигиенните условия в композициите. Кондукторите пък са тези, които ще преценяват дали влакът отговаря на заложените стандарти за чистота. В случай че пуснат в движение мръсни вагони, те ще бъдат наказвани.

През 2014 година почистването на влаковете е струвало над 4 милиона лева. С чистенето на композициите са натоварени над 400 човека. Директорът на "Пътнически превози" Димитър Костадинов твърди, че въпреки наличния персонал и материали, няма контрол върху хигиенизацията и за това влаковете са мръсни.

 
 

„Критериите за качество са много в зависимост от вида на почистването. Освен ежедневното, имаме гарово - на крайна гара влаковете би трябвало да бъдат почиствани", каза той. Би трябвало да се изтрива прахът, да се измива подът, да се почистват прозорците, да се измиват тоалетните. Има такива заповеди, съществуват и такива технологии на почистване, а въпросът е, че контролът е занижен и те не се спазват, обясни Костадинов.

За да преодолеят този проблем, в БДЖ са решили кондукторите да следят не само за редовността на пътниците, но и да контролират качеството на почистването.

Коментари

Новини Варна