Варна
fallback
Начало
18:48 | 7 февруари 2015
Обновен: 23:39 | 22 октомври 2024

Започнаха да описват щетите от дъжда в област Варна

Комисия на община Дългопол и дирекция „Социално подпомагане” описват щетите от наводнението в региона. Това съобщи Маринка Иванова, кмет на община Дългопол. Тя добави, че за момента е трудно да се каже, на колко възлизат щетите от бедствието, но се прави

По материала работи: Пламен Янков

Комисия на община Дългопол и дирекция „Социално подпомагане” описват щетите от наводнението в региона. Това съобщи Маринка Иванова, кмет на община Дългопол. Тя добави, че за момента е трудно да се каже, на колко възлизат щетите от бедствието, но се прави оглед и опис на нанесените вреди. „Ние нямаме щети по общинските сгради, но имаме щети по инфраструктурата. Описването им обаче не може да стане за ден или два. Както се казва допреди два дни източвахме водите от къщите на хората, за да могат подпочвените води да бъдат свалени под нивата на имотите”, каза още кметът на Дългопол. Маринка Иванова посочи, че е написала писмо и до арендаторите, които да съобщят колко площи са залети. Тя допълни, че 68 къщи са били под вода, следствие на пороя. 

В община Аврен се работи по проект за корекция на дерето на река Провадийска край село Синдел. Това съобщи кметът на общината Емануил Манолов. Той посочи, че там трябва да има прокопаване, ремонт на дерето и съответно на прилежащия мост, който преминава през Синдел. По думите му, по подобен начин стоят нещата и в село Дъбравино, където е неотложен ремонтът на моста, преминаващ над река Камчия. По отношение на имотите, които са пострадали от наводнението Емануил Манолов посочи, че информацията ще е ясна към началото на седмицата, но подчерта, че са много като брой. Манолов допълни, че в момента се прави обследване на земеделските земи в Аврен, за да проверим доколко са пострадали от бедствието. Той посочи, че след като бъдат описани щетите, те ще бъдат подадени в Областна управа – Варна. Манолов заяви, че успоредно с това минават и комисии, които правят оглед на сградния фонд, за това какви са щетите. Към момента вече има подадени над 20 молби в община Аврен за отпускане на еднократни помощи. „На сесията в понеделник ще вземем отношение по молбите, с каква парична помощ да подпомогнем хора”, каза още Манолов. Той подчерта, че максималната сума, с която могат да бъдат подпомогнати гражданите е в размер на 2000 лева. Към момента няма постъпили сигнали във Варна, свързани със силния вятър. Това заяви Ивана Милева, говорител на полицията в града. Тя посочи, че ситуацията в града е спокойна и няма подавани сигнали от граждани, свързани с метеорологичната обстановка. В момента във Варна духа вятър със скорост до 14 м./сек. от североизток. Вълнение на морето е около 3 бала.

Автор на статията:
Пламен Янков
0 коментара
fallback
fallback