IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
10:57 | 9 юли 2014
Обновен: 10:29 | 31 август 2024

Българи даряват книги на сънародници в Одеска област

Българи даряват книги на сънародници в Одеска област

По материала работи: Златина Добрева
Българи даряват книги на сънародници в Одеска област

Над 1200 книги, които са събрани по молба на българския младежки клуб „Актив” в Украйна, дари България на новосъздадената библиотека за издания на български език в село Островное, Одеска област.
Благородната кауза се осъществи благодарение на помощта на асоциация „Български детски и младежки парламент” (София), чийто председател е Калоян Игнатов. Жестът е факт и благодарение на патриотичното сдружение и сайт „Българска история”, както и персонално на Галин Георгиев. Събрани са общо над 850 книги. Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН и гл. ас. д-р Бойко Вачев също дариха над 300 книги.
Повечето от книгите – част от първата пратка, са в много добро състояние и са пристигнали в селото напълно запазени. Постъпленията продължават и новото количество скоро ще бъде подготвено за транспортиране. В инициативата се включи и президентът на Международния дарителски фонд „Хан Кубрат” – Румен Спасов. Целта е библиотеката да бъде максимално богата. Главните виновници за реализирането на идеята апелират към всички българи да погледнат личните си библиотеки и да дарят любими заглавия.
Генералният консул на България в Одеса Стоян Горчивки пък събира електронна библиотека за българите в Украйна.

Коментари

Новини Варна