IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Начало
14:21 | 3 юли 2014
Обновен: 12:41 | 5 октомври 2024

Театрите в Сливен, Хасково, Шумен и Ловеч с нови (стари) директори

Театрите в Сливен, Хасково, Шумен и Ловеч с нови (стари) директори

По материала работи: manager
Театрите в Сливен, Хасково, Шумен и Ловеч с нови (стари) директори

Театрите в Сливен, Хасково, Шумен и Ловеч се сдобиха днес с нови (стари) директори. Това е видно от резултатите от конкурсите за длъжността, организирани от Министерство на културата.

С 549 точки от 608 възможни Николай Недялков запази мястото си като директор на Драматичен театър “Стефан Киров” – Сливен. Недялков отново спечели конкурса за длъжността на която е от 30 май 2006 година, когато зае мястото на Николай Урумов.

Режисьорът Боил Банов започва четвърти мандат като директор на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. Роден е през 1971 г. в София, завършва „Културология“ в Софийския университет и „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ. Поставя дипломния си спектакъл „Свекърва“ по Антон Страшимиров в Хасково. По-известните му постановки са „В полите на Витоша” и „Когато гръм удари” от П. К. Яворов, „Вампир” от А. Страшимиров, „Сако от велур” от Станислав Стратиев. Боил Банов с 469 точки от 532 възможни пребори опонента си Георги Делов събрал 203 точки.

Актьорът Илия Раев, който е директор на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен от 2008, също надви конкуренцията, като събра 588 от възможните 684 точки. Претендентът за шефското място Милен Димитров събра едва 375 точки. Илия Раев е завършил актьрско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Ж. Мандаджиев във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1964. Същата година дебютира в ролята на Часовников в „Океан” от Ал. Щейн на сцената на Драматичен театър – Хасково. Работи в ДТ – Хасково, Театър на поезията и естрадата, директор е на Театър „София” от 1986 до 1990, а от 1995 до 1997 е директор на Национален център за театър към Министерство на културата.

Цвятко Стоилов е новият (стар) директор на драматичен театър Ловеч. Той е дългогодишен актьор и режисьор в културната институция, директорският пост на която пое през 2013 година, след като тогавашният директор Васил Василев бе назначен за зам. министър на културата. Цвятко Стоилов е най-младия от директорите. Роден е на 25 септември 1981 г. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Чавдар Кръстев в Югозападния университет „Неофит Рилски" в Благоевград (2003 г.) и режисура при доц. Огнян Спиров в същия ВУЗ (2011 г.). Женен е, има 6-годишен син. Съпругата му Милена Анева е режисьор, преподавател в Югозападния университет. Цвятко Стоилов се класира за директорското място с 597 точки от 760 възможни

В края на юни с 532 точки Анна Монова запази мястоси надиректор в Театър 199 „Валентин Стойчев” – София в борба с трима опоненти: Радост Костова, събрала 357 точки, Огнян Дочев – 103 точки и Петър Кауков – 401 точки.

Нов конкурс се очаква за директорското място на на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен, където (в конкуренция със самия себе си) досегашният директор Илко Иларионов събра едва 278 точки от 608 точки възможни. За успешно класиране му бяха необходими обаче 405 точки.

 

Маня Петрова

Коментари

Новини Варна