IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
18:32 | 18 юни 2014
Обновен: 11:24 | 5 октомври 2024

За 50-годишния юбилей на Международния балетен конкурс във Варна идват иконите на танца

За 50-годишния юбилей на Международния балетен конкурс във Варна идват иконите на танца

По материала работи: Ставри Таргов
За 50-годишния юбилей на Международния балетен конкурс във Варна идват иконите на танца

Във Френския културен институт вчера официално бяха обявени програмата, журито и участниците в ХХVI издание на Международния балетен конкурс – Варна. Първото балетно състезание в света тази година отбелязва 50-годишнината от създаването си. Форумът се организира от фондация “Международен балетен конкурс - Варна” и ще се проведе от 15 до 30 юли в Летния театър със 129 записани участници от 30 страни и емблематично международно жури. Конкурсът се провежда под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и под почетния патронаж на UNESCO и на генералния директор на световната организация Ирина Бокова.
Поредното издание на Международния балетен конкурс се провежда в чест на маестро Емил Димитров, негов основател и ключова фигура за успеха и просъществуването му. „Маестро Емил Димитров влагаше цялото си сърце и енергия за това да съхранява и развива конкурса. Благодарение на неговата неуморна работа днес ние сме наследници на един изключителен духовен и културен капитал”, заяви Соня Димитрова.
Организаторите от фондация “Международен балетен конкурс - Варна” събират в юбилейното жури знаменити балетни деятели от цял свят. Журито е ръководено от Владимир Василиев (Русия) - единствен носител на Голямата награда от балетния конкурс на Варна в цялата му история. Сред журито от балетни майстори са примабалерина асолута Йоко Моришита (Япония), носителката на злато и сребро от Варна Аурора Бош (Куба), обожаваният от публиката Максимилиано Гера (Аржентина), уважаваните педагози, професорите Сюо Сухуо (Китай), Сун-Хи Ким и Суон Хи Янг (Корея), доц. Бисер Деянов (България) – носител на две първи награди от Варна през 1968 и 1974 г., откривател и педагог на няколко поколения качествени танцьори.
Отбелязвайки значението на конкурса за Варна, кметът на Варна Иван Портних посочи: „През годините по един или друг начин съм бил близо до Международния балетен конкурс - Варна. Това е събитие с национално и международно значение и за мен е изключително удоволствие, че петдесетата годишнина на конкурса съвпада с решаващ етап от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.“
Паралелно с конкурса ще се проведат и съпътстващи прояви, между които традиционната Международна лятна балетна академия със занимания по класически балет, съвременни техники и джаз. В нея като преподаватели са привлечени световноизвестни педагози от Русия, Франция, Дания, САЩ, Холандия, Великобритания и др.  Тази година заниманията в Академията ще се водят  от проф. Сун Хи Ким – Корея, Аурора Бош - Куба, доц. Бисер Деянов – България, Морис Кози – САЩ, Алфредо Торес - Куба.
По традиция балетният конкурс ще завърши с галаконцерт „Среща на поколенията” с участие на лауреати на конкурса от минали години.  На 30 юли 2014 г. в Летния театър на Варна зрителите ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на  Максимилиано Гера - Аржентина, Роландо Сарабия - Куба, Бруклин Мак, Уитни Дженсън  и Матиас Дингман.

    

Коментари

Новини Варна