IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Начало
12:15 | 18 юли 2014
Обновен: 04:55 | 6 октомври 2024

Украинският консул: Проруски терористи са свалили самолета (ВИДЕО)

Украинският консул: Проруски терористи са свалили самолета (ВИДЕО)

По материала работи: Ставри Таргов
Украинският консул: Проруски терористи са свалили самолета (ВИДЕО)

Има неоспорими доказателства, че малайзийския самолоет е свален от проруски терористи. Това заяви Ирина Дмитренко,консул-ръководител на Консулството на Украйна във Варна.

На 17 юли 2014 година на височина от 10 100 м е свален граждански самолет Boing-777 (полет MAS-17) на авиокомпанията "Малайзийски авиолинии" летял от Амстердам (Холандия) до Куала Лумпур (Малайзия). Всички 280 пътници, които са били на борда на самолета и 15 членове на екипажа, са загинали. Тази авиокатастрофа е трагедия за Украйна и целия свят. Ние изразяваме нашите искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите в този ужасен инцидент.

Президентът на Украйна незабавно инициира създаването на държавната комисия с участието на експерти от ИКАО и други международни структури, които ще разследват причините на този терористичен акт. Полагат се всички възможни спасително-издирвателни действия. И така, според получената до момента информация, около 16.20 по киевско време самолетът е изчезнал от екраните на радарите на Днипропетровския регионален контролен център на полетите. Самолетът е паднал на 3 км северозападно от населения пункт Грабове, Шахтарски район, Донецка област близо до украинско-руската граница. Мястото на падане на останките от самолета се намира в зоната, която в момента е под оперативния контрол на терористичните групи, подкрепяни от Русия. С оглед на това от страна на правителството на Украйна са взети всички мерки, за да се уговорят с незаконни въоръжени формирования за получаване на пълен достъп до мястото на катастрофата за извършване на всички необходими действия за идентифицирането и репатрирането на телата на загиналите обратно в родината им. В Министерството на външните работи на Украйна е създаден оперативен щаб, който работи денонощно и обработва заявленията на роднини на загинали пътници и координира съответната работа с дипломатическите мисии на чужди държави, акредитирани в Украйна.

Също така, съответните оперативни щабове са открити при посолство на Украйна в Малайзия и посолството на Украйна в Холандия. От страна на МВнР на Украйна ще бъде осигурено експресно издаване на визи на роднините на загиналите, включително и при пристигането им на летището в "Бориспол". Необходимо е да се отбележи, че това е трети самолет, свален за последните дни - на 14 и 16 юли на територията на Руската Федерация бяха свалени украински самолети АН-26 и Су-25. Още на този етап ние имаме всички основания да смятаме, че в този случай се говори за целенасоченото сваляне на самолета с използване на зенитно-ракетен комплекс. Важно е да се отбележи, че по време на анти-терористична операция зенитно-ракетни комплекси от Въоръжените сили на Украйна не са използвани, нито една зенитна ракета не е стартирана. В този момент изтребителите от въоръжените сили на Украйна не са били във въздушното пространство. Самолет Boing 777 се намираше и извън зоната за наземно поражение на ПВО на въоръжените сили на Украйна.

Няколко часа след нападението в Службата за безопасност на Украйна са получени и публикувани неоспорими доказателства, че самолетът е бил свален от проруски терористи с използването на руските оръжия. Очаква се, че в близко време този видео ресурс ще бъде на разположение с видео със субтитри на други езици. Този случай доказва, че в основа на засажданата от Кремъл нестабилност в Донбас не са политически процеси, а държавен тероризъм, който е пряка заплаха за международния мир и сигурност. Ръководството на Украйна изпрати съболезнователни адреси до държавите, чиито граждани са загинали. Правителството на Украйна предприема всички необходими мерки за разследването на катастрофата със самолет Boing-777 (полет MAS-17) на авиокомпанията "Малайзийски авиолинии” и съдейства на роднините и близки на загиналите в инцидента.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна