IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Начало
05:31 | 1 юли 2014
Обновен: 17:20 | 29 септември 2024

Токът и парното поскъпват от днес

Токът и парното поскъпват от днес

По материала работи: Златина Добрева
Токът и парното поскъпват от днес

Oт днес са в сила нови цени за тока и парното. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране изненадващо реши това на закрито заседание вчера въпреки първоначалните намерения на работната група на ДКЕВР за ново намаление.
Според решението токът поскъпва с две на сто, като най-голям е ръстът за абонатите на ЧЕЗ. Най-малко ще е увеличението за абонатите на ЕВН - под един процент, а за абонатите на Енерго про - дневната тарифа скача с 2,5%, а нощната с малко над процент.
Парното и топлата вода също поскъпват, но с по-малко от очакваното. В София - с около 6 на сто, а в Перник - почти 12%.
От Енерго-Про съобщиха, че компанията няма да прави промени в отчитането на своите клиенти във връзка с промяната на цената на електроенергията и редовният отчет ще се извърши по график. Отчетният период за битовите клиенти се разпределя на два подпериода – подпериод по стари цени до 30 юни 2014 г. включително и подпериод по нови цени от 1 юли 2014 г. Потребената от тях електроенергия се разпределя пропорционално на дните преди и след датата на промяната на цената на база среднодневна консумация.
Компанията да предоставя възможност за самоотчет на своите клиенти при промяна на цената на електроенергията. Всеки, който пожелае сам да отчете данните от електромера си към 30 юни 2014 г., може да декларира показанията си на телефон 070016161, в центровете за обслужване на клиенти, както и на имейл service@energo-pro.bg. Клиентите, които желаят да се възползват от възможността, която предоставя компанията, трябва да посочат своя клиентски и абонатен номер при деклариране на показанията си, за да се гарантира коректността на тяхното отразяване в системата.
Дружеството ще приема показания от своите клиенти в срок до една седмица от датата на влязлото в сила решение на Регулатора, т.е. до 7 юли 2014 г. включително. Данните на клиентите ще бъдат заведени в системата към 30 юни 2014 г. независимо от датата на тяхното подаване. Компанията си запазва правото да направи проверка на точността на декларираните показания.

Коментари

Новини Варна