IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Начало
17:00 | 20 август 2014
Обновен: 13:41 | 20 септември 2024

Дефицитът в бюджета може да стигне 3%

Дефицитът в бюджета може да стигне 3%

По материала работи: Деян Михайлов
Дефицитът в бюджета може да стигне 3%

До края на годината дефицитът може да се увеличи до 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Това съобщи служебният финансов министър Румен Порожанов, който представи актуалното състояние на хазната. Според министъра основният проблем на бюджета са надценените приходи, като в хазната се очаква сериозно неизпълнение на заложените цели с около 900 милиона лева. Освен това спрените европейски средства влияят върху увеличаването на дефицита. Без актуализацията може да се окаже, че някои министерства ще останат без пари още през есента.

Ще опитаме да удържим дефицита до 3 на сто, което влиза в Маастрихтските критерии, за да не влизаме в процедура по свръхдефицит, а само в обяснителен режим с Европейската комисия защо не сме изпълнили бюджетните си цели, каза Порожанов. В Бюджет 2014 г. е записано, че трябва да завършим годината с дефицит от 1,8 на сто. Порожанов е категоричен, че няма да може да се мине без актуализация на бюджета.

Коментари

Новини Варна