IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Начало
10:35 | 28 юли 2014
Обновен: 21:33 | 30 август 2024

Президентът ще връчи на ДПС мандат за правителство в сряда

Президентът ще връчи на ДПС мандат за правителство в сряда

По материала работи: Пламен Янков
Президентът ще връчи на ДПС мандат за правителство в сряда



Президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Движението за права и свободи в сряда, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В изпълнение на конституционните си правомощия в 14.00 часа, на 30 юли, на "Дондуков" 2 Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание на ПГ на ДПС.
ГЕРБ в лицето на лидера й Бойко Борисов върна проучвателния мандат за съставяне на правителство. Това стана след проведените консултации при президента Плевнелиев на 24 юли.
След консултациите Плевнелиев направи изявление, в което подчерта, че предстоят три важни въпроса за решаване - актуализация на бюджета и на НЗОК; НС да приеме решение, с което да даде възможност на служебното правителство да води преговори и да сключва договори и споразумения с други държави, и финансови институции за външни заеми за финансова стабилизация; в предстоящите месеци да има работеща централна банка, която да бъде източник на доверие. По Конституция основната задача на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни предсрочни парламентарни избори, а не взимането на заеми, за което настоява президентът Плевнелиев.
В същия ден - 24 юли, няколко часа преди консултациите при президента, Народното събрание прие оставката на правителството на Пламен Орешарски. В 12.15 ч. за оставката на кабинета се регистрираха 196 народни представители в Народното събрание. 180 от тях гласуваха „за", против бяха 8 и 8 се въздържаха.
На следващия ден - 25 юли, Плевнелиев връчи проучвателен мандат и на БСП, който беше върнат веднага от председателя на ПГ на „Коалиция за България" Атанас Мерджанов.

Коментари

Новини Варна