IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Начало
13:44 | 23 май 2014
Обновен: 02:17 | 12 октомври 2024

Изборните секции в чужбина 3 пъти повече oт предния път

Изборните секции в чужбина 3 пъти повече oт предния път

По материала работи: Златина Добрева
Изборните секции в чужбина 3 пъти повече oт предния път

Общият брой на подадените валидни заявления за гласуване в чужбина е 7988, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Въз основа на тях и на решенията на ЦИК са образувани 168 избирателни секции в 35 държави, а за сравнение през 2009 г. бяха открити 52 избирателни секции извън страната.
Секции има и в държави извън ЕС, като в този случай те са разположени в съответните дипломатически и консулски мисии на България.
В повечето СИК по предложение на задграничните ни представителства като членове бяха назначени български граждани от съответната общност зад граница.
За попълване на съставите на СИК извън страната Министерството на външните работи командирова 85 свои служители от София.
Най-много служители, 37 на брой, са командировани в Испания, защото там има 43 секции, във Великобритания са 19.
Командировани има и в Германия, Австрия, Франция, Холандия.
В съставите на СИК извън страната са включени и голяма част от служителите на дипломатическите и консулските представителства.
Изборният ден започва в 6 ч. местно време и приключва в 19 ч. местно време. За техническото обезпечаване на секциите бяха осигурени допълнително 70 преносими компютъра и 95 сканиращи устройства.
Изборните книжа и бюлетините за секциите извън страната бяха изпратени с дипломатическа поща, припомня dnes.bg.
В предизборния ден и в деня на изборите в Министерството на външните работи ще действа дежурен щаб, чиято задача е да консултира СИК извън страната по технически и организационни въпроси, както и да подпомага комуникацията с ЦИК.

Коментари

Новини Варна