IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
11:08 | 24 май 2014
Обновен: 03:05 | 5 септември 2024

БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни

БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни

По материала работи: Златина Добрева
БАН: Има силна афтършокова серия, но хората трябва да са спокойни

Епицентърът на днешното земетресение е в Гърция и е с магнитуд 6,5 по Рихтер, съобщи пред Дарик радио директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов.
„Земетресението е станало в района на остров Самотраки, в Егейско море. Епицентърът е на юг от Кърджали, източно от остров Тасос, на 320 км югоизточно от София. Магнитудът по предварителни оценки е около 6,5 по Рихтер. Поради това е усетено в цяла Южна България. Няма обаче нищо страшно, земетресението е много далече от нас и засега няма данни за щети. Има афтършокова серия след земетресението и може би това е показателно, че процесът стихва", добави той.
По думите му това е все пак относително силно земетресение, има силна афтършокова серия от слаби трусове, което би трябвало да говори за затихващ процес, но винаги са възможни изненади. За разрушения у нас няма данни.
„Да бъдат спокойни хората. Земетресението е извън територията на страната и е на голямо разстояние от нас. Не би трябвало да се очакват сериозни щети от него - това е далечно земетресение все пак, в Егейско море", каза още Симеонов.

Активността в Егейско море не се свързва пряко със сеизмичните зони на територията на нашата страна, коментира пред БНР проф. Емил Ботев, ръководител на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.
"За наше щастие, нашите предположения за развитие на сеизмичен процес към София не се оправдаха. Слава Богу, това е едно земетресение извън пределите на нашата страна и в следствие на неговата сила с магнитуд към 6 то е усетено почти на цялата територия на нашата страна, естествено, въздействието е най-голямо към нашата южна периферия, към Кърджали, също така и в Благоевградско е усетено достатъчно силно. Но земетресението не е от катастрофалните, т.е. тези, които са ставали в началото на миналия век, с магнитуд над 7. Хората трябва да бъдат спокойни", каза проф. Емил Ботев.

Коментари

Новини Варна