IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Начало
18:22 | 18 юли 2014
Обновен: 18:59 | 31 август 2024

БСП внесе поправки "медии" в Изборния кодекс

БСП внесе поправки "медии" в Изборния кодекс

По материала работи: Ставри Таргов
БСП внесе поправки "медии" в Изборния кодекс

Създава се глава "Редакционна отговорност"

В сочения от много наблюдатели днешен последен ден от мандата на 42-ото Народно събрание БСП внесе няколко поправки в Изборния кодекс, с които създава нови правила за отразяване на предизборната кампания. Това става ясно от измененията, публикувани на сайта на Народното събрание. Вносители на поправките са Стефан Данаилов, Мая Манолова и Мартин Захариев.

В текстовете изрично е конкретизирано кои са медиите, които попадат под ударите на закона. Досега в Кодекса бяха записани задълженията на „доставчиците на медийни услуги с национален обхват”. Сега е добавено, че става дума за обществени и търговски електронни медии, печатните медии и онлайн новинарски услуги.

Новите текстове вече задължават ЦИК да възлага с конкурс специализиран мониторинг на отразяването на предизборната кампания в медиите. Той трябва да се извършва от юридическо лице, регистрирано като наблюдател.

В предложенията на БСП се създава специална глава „Редакционна отговорност”. В нея се казва, че „обществените и търговски електронни медии, печатните медии и онлайн новинарски услуги носят редакционна отговорност за съдържанието на разпространяваните от тях медийни услуги, свързани с предизборната кампания”. Те няма да носят отговорност, единствено ако разгласените сведения са получени по официален ред, са цитати от официални документи и точно възпроизвеждат публични изявления.

В поправките вносителите са записали, че: „При цитиране на документи не се допускат изменения” и „Новините като информационни факти трябва да бъдат разграничавани от коментарите към тях.”.

„Печатна медия или онлайн новинарска услуга, която не обяви в указания срок условия, ред и цени за платено отразяване на предизборната кампания, няма право да сключва договори за платено отразяване с политически партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати”, е сред другите предложения за изменения в Изборния кодекс.

„Това е един законопроект, който сме внесли по искане на гражданските организации”, обясни Мая Манолова. Тя допълни и че измененията няма как да бъдат гледани в рамките на този парламент, но се ангажира, че ще настоява за разглеждането му в следващия.

ДНЕС.bg

 

Коментари

Новини Варна