IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Начало
10:41 | 9 май 2014
Обновен: 07:11 | 4 октомври 2024

Мая Манолова остава зам.-председател на парламента

Мая Манолова остава зам.-председател на парламента

По материала работи: Златина Добрева
Мая Манолова остава зам.-председател на парламента

Мая Манолова от БСП остава на поста заместник-председател на парламента, реши мнозинството в Народното събрание, като отхвърли искането на опозицията за предсрочното й освобождаване.
Въпреки че това е второто такова искане на ГЕРБ и то със същите аргументи за нарушаване на правилника на парламента, дебатът днес продължи над три часа и половина. Очаквано спорът беше основно между депутати от БСП и ГЕРБ. Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че искането е несериозно.
Според него това е поредният опит за дестабилизиране на 42-рото Народно събрание. "Сутринта започнахте заседанието на балкона, качете се на балкона, ако искате, вие избирате дали ще сте в ролята на наблюдатели, на хора, които искат да провалят работата на Народното събрание, или хора, които имат усещане за какво са изпратени”, коментира той.
Миков упрекна опозицията, че явно заради липсата на аргументи в мотивите има и коментари за вътрешнополитическата дейност в БСП, а това е лоша политическа култура.
"Когато интригантството се превръща в оръжие за политическо поведение, рано или късно хората го оценяват, убеден съм, че в следващите месеци ще получавате по-обективна оценка за вулгарната политическа простащина, тази процедура е ясно как ще приключи, но тя е израз на политическо безсилие, на липса на осъзнати и артикулирани политики, които да могат да откроят по някакъв начин ГЕРБ в политическото пространство”, заяви той.
Според Петър Мутафчиев от БСП ГЕРБ проявява политическо лицемерие.
"В сряда Манолова имаше рожден ден и цяла редица от ГЕРБ отидоха да я поздравят и да й пожелаят все така добре да работи и в четвъртък се подписвате под това искане, кога бяхте искрени”, разкритикува той.
"В поведението на г-жа Манолова се наблюдават прояви на комплекси и усещане, само в нея, за преимущество над останалите. Проявявате менторски тон и ехидност, които са демонстрация не на прилагане на правилника, а на ваша самодоволна самодостатъчност, вероятно провокирана от непреодолими загуби и неуспехи”, обвини Галя Захариева от ГЕРБ.
Социалистът Кирил Добрев призова: "Майче, не се притеснявай, любов моя, защото камъни се хвърлят само по дърво, което ражда, тя не е само мъжко момиче, а пич". Той заяви, че щом мотивите са в стил „моля другарко”, значи ги е писала Снежа Дукова”.
Лидерът на БСП Сергей Станишев също защити Манолова. "На всички трябва да им е ясно, че сега целта е само да пречите на приемането на Закона за МВР, но каквото и да правите ние ще го приемем”, закани се той.
Мая Манолова призна, че първият път, когато ГЕРБ поиска предсрочното й освобождаване от поста, се е отнесла сериозно и отговорно към тази парламентарна процедура.
"Прочетох десетки стенограми, внимателно анализирах аргументите и критиките на опозицията и отговорих точка по точка, запетая по запетая на всяко едно от обвиненията и то с огромно неудобство, защото и тогава загубихме ценно парламентарно време, докато се приемаше държавният бюджет, а сега се повтаря същото”, каза тя.
Според нея явно не нейното поведение, а приемането на Закона за МВР, е причината за недоволството на опозицията.
"Те разбират, че губят ценен за тях партиен бастион, каквото беше МВР по времето на Цветан Цветанов, така че как съм водила заседанието изобщо не ги интересува, целта е да се губи време”, обобщи тя.
dnes.bg

Коментари

Новини Варна