IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Начало
14:24 | 9 октомври 2014
Обновен: 12:06 | 26 август 2024

Купуват ваксини за бебета с пряко договаряне

Купуват ваксини за бебета с пряко договаряне

По материала работи: Ставри Таргов
Купуват ваксини за бебета с пряко договаряне

Министерството на здравеопазването(МЗ) преминава към директно договаряне на 40 000 броя 6-валентни ваксини за бебетата. Според здравния министър Мирослав Ненков това количество ще стигне за имунизацията на новородените до края на 2014 година.
Процедурата в момента е на ниво „предварителни разговори". В нея могат да се включат всички, които имат възможност да доставят ваксини.
Още преди няколко седмици от здравното министерство изразиха опасенията си, че ваксините могат да свършат и тогава ще се наложи новородените да излизат от отделението неваксинирани.
Ситуацията е такава, тъй като договореният доставчик не успя да предаде 5-валентни ваксини до декември, а 6-валентни. Предлаганите от него медикаменти обаче не са регистрирани в позитивния лекарствен списък и не може да бъдат закупени с обществени пари.
За да реши в момента проблемът с ваксините, Здравното министерство започна процедура по директно договаряне, за да набере нужните дози. Това действие обаче срещна ответна реакция и доставчикът, който в началото е бил избран, обжалвал решението на здравния министър за прекратяване на процедурата.
Ненков е обезпокоен, че след излизане на решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), което според него ще е в полза на министерството, може да последва обжалване. Това означава месеци МЗ да не може да направи никаква положителна стъпка към доставка на ваксини, смята служеният министър.
Той е взел решение да стъпи върху Закона за обществените поръчки, който позволява в екстремни ситуации като тази да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец. Ненков обясни, че ако търговецът заведе дело, то ще е персонално срещу него, а не в качеството му на министър на здравеопазването. В този случай, ако търговецът спечели, Мирослав Ненков ще олекне с 15 000 лева.
Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя глобата, но не мога да си позволя да чакаме някой да ни поставя на колене Министерството на здравеопазването като институция или мен лично, коментира самият той.
Според Ненков имунизационният календар ще даде свобода на следващото ръководство на МЗ, а и на бизнеса да подбере такива ваксини за децата, каквито са налични.
Здравното министерство вече е стартирало подготовката на обществена поръчка с по-дълъг хоризонт от една година, чиято цел е да осигури ваксини за бебетата за следващите 2-3 години.

Черно море

Коментари

Новини Варна